24.05.2016

Situatia inundatiilor si ploilor in Bacau

 În conformitate avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrul Meteorologic Regional Moldova, în data de 24 mai a.c., în intervalul orar 15:50 – 17:00, în zona de S-SV a județului Bacău au fost preconizate intensificări ale vântului, descărcări electrice, grindină de dimensiuni medii, dar și averse, ce local pot atinge și depăși 35 – 40 de l/mp.

Localitățile vizate de avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU au fost comunele Mănăstirea Cașin, Cașin, Oituz și Bogdănești și orașul Slănic Moldova.

Pentru evaluarea și limitarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice în zonele vizate de avertizarea meteorologică COD PORTOCALIU s-au deplasat echipaje din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău. Astfel, la această oră acționează în teren 70 de pompieri salvatori cu 21 de mijloace.
Pentru asigurarea unui management adecvat al situaţiilor de urgenţă potenţial generate de fenomenele meteorologice s-a luat măsura operaţionalizării Grupei Operative Integrate cu personal din cadrul structurilor MAI (ISUJ, IJJ, GMJ, IPJ).
În urma manifestării fenomenelor meteorologice au fost afectate în comuna Mănăstirea Cașin circa 150 de gospodării. La această oră debitul apelor este în scădere. Din cadrul I.S.U.J. Bacău acţionează19 pompieri salvatori, cu două autospeciale de intervenţie, o barcă pneumatică cu motor, un autoturism pentru munca operativă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă, o motopompă remorcabilă şi o motopompă transportabilă. Totodată, în zonă mai acționează trei utilaje grele – unul de la Primăria M-rea Caşin şi două de la societate comercială din orașul Tg. Ocna. Din cauza fenomenelor meteorologice, au fost afectate 26 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice (2922 consumatori). La faţa locului acţionează o echipă de lucru din cadrul S.C. E.On România Distribuţie S.A.
Satul Curița (337 gospodării), din comuna Cașin, a fost izolat din cauza revărsării apelor și colmatării podului prin care se face accesul în localitate. Echipaje ale ISUJ Bacău formate din 18 pompieri salvatori, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, două autoturisme pentru munca operativă, un autocamion şi două motopompe transportabile au reușit decolmatarea podului de acces în localitate. În continuare sunt afectate de apele revărsate 150 de gospodării. La ora 17:55 a fost luată măsura întreruperii alimentării cu energie electrică. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din patru pompieri militari, cu o autospecială pentru munca operativă.
În comuna Bogdăneşti, satul Bogdăneşti, sunt afectate două gospodării. La faţa locului s-au deplasat cinci pompieri militari cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă din cadrul Detaşamentului de Pompieri Oneşti.
În comuna Oituz, sat Marginea, au fost afectate cinci gospodării. La faţa locului s-au deplasat 14 salvatori cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, o autospecială de primă intervenţie şi comandă şi o autoscară mecanică, care acţionează cu o motopompă transportabilă pusă la dispoziţie de S.V.S.U. Tg. Trotuş. Pentru coordonarea acţiunilor de intervenţie, la faţa locului s-a deplasat grupa operativă a unităţii formată din patru pompieri salvatori, cu o autospecială pentru munca operativă.
În municipiul Oneşti, pe strada Mihai Bravu, a fost inundată o curte. La faţa locului acţionează șase pompieri militari, cu o motopompă remorcabilă.
Din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, în zonele afectate acţionează 33 de lucrători cu 15 autoturisme, iar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău acţionează opt cadre cu două autovehicule.
Din cauza fenomenelor meteorologice, în comuna Dofteana au fost afectate 27 de puncte de transformare din reţeaua de distribuţie a energiei electrice. Dintre acestea 20 aparţin unei societăți comerciale, iar șapte fac parte din reţeaua S.C. E.On România Distribuţie S.A., care alimentează 1516 consumatori.
Pompierii salvatori băcăuani vor rămâne la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase până la când comunitățile vor reveni la starea de normalitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin