16.01.2016

Cele mai noi buncăre din Bacau

Din motive de siguranță națională, nu am voie să divulg locul:)


Apropo de buncăre, teoretic subsolurile blocurilor de locuit se pot transforma în buncăre. Pe unele blocuri există acel triunghi, ce semnalizează prezența unui adăpost subteran.


Si sub Catedrala Ortodoxă din centru, Catedrala Catolică sau Universitatea Bacovia exista spații la subsol.

In mod normal buncărul ar trebui să fie prevăzut cu sistem de ventilație cu filtre, cu paturi, rezervă de alimente, sistem sanitar, etc....iar aceste elemente lipsesc cam de peste tot.....

Așa că in caz de ceva, ramanem cu ''Doamne Ajuta''!:)

Chiar si punctul central de comanda al judetului se afla intr-un buncăr, pe o stradă din centrul
orasului. Acesta e locul de unde, in cazul unui atac inamic sau in caz de dezastre, comisii specializate conduc intreaga activitate din judet la adapost de orice pericole din exterior.

Adapostul se afla la 15 metri sub pamint si este acoperit de doua straturi suprapuse de beton de cite trei metri grosime, intre care se afla un alt strat de pietris, ceea ce face ca adapostul sa reziste oricarui atac, chiar si nuclear. Sistemele de ventilatie permit de asemenea ca in adapost sa existe aer cit se poate de curat chiar si atunci cind in exterior exista radiatii sau cind atmosfera este infestata chimic. Punctul de comanda este compartimentat si mai cuprinde camera de lucru a comisiilor de specialitate, centrul de alarmare a judetului, centrul de transmisiuni, o sursa de apa, grup electrogen propriu, o centrala telefonica de unde se poate lua legatura cu toate comunele si orasele, grup sanitar, etc.

Toate usile sint blindate, iar la intrare exista senzori de detectare a substantelor periculoase si o camera cu dusuri, pe unde persoanele care vin din exterior si care au fost supuse atacului cu astfel de substante trec obligatoriu pentru a fi decontaminate. Punctul de comanda ofera si conditii de cazare, dar nu are o bucatarie proprie. In schimb, daca hrana este asigurata din afara, in punctul de comanda se poate lucra si locui teoretic o perioada nedeterminata. Punctul de comanda al judetului Bacau a fost construit in 1956, iar prin modul in care a fost intretinut si prin utilitatile pe care le ofera este la ora actuala unul dintre cele mai bune din țară.

2 comentarii:

  1. da, da, da si blocurile ANL 2003 din str. Bucegi, primele construite... au sistemul acesta, cu usi blindate si sistem de filtrare a aerului, problema e ca unii vecini au pus lacat si acolo se pastreazamuraturile si vinul :)))

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin