17.06.2015

Proiect instructiv-educativ-comunitar implementat de elevi - ATELIERUL ”NOI FACEM!”

Treisprezece dintre tinerii de la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Nicolae Vasilescu-Karpen, care sunt și membri ai Grupului de Cercetași ”Sf. Nicolae” Karpen au luat inițiativa acum 2 luni în urmă de a-și uni ideile și astfel au format o echipă.



Analizându-și și identificându-și propriile nevoi de cercetași, de a avea pentru ei un element simbolic de identificare – eșarfele de cercetaș - pentru a putea fi recunoscuți când își desfășoară activitățile în comunitate, și puși mereu pe fapte mari au gândit că n-ar fi rău să-și confecționeze chiar ei propriile eșarfe. Astfel că au purces la scrierea proiectului ”Atelierul – NOI FACEM!”, o excelentă
oportunitate prin care elevii cercetași să poată învăța deprinderi practice noi – învățarea coaserii și utilizării mașinii de cusut. YouthBank și Asociația ”Karpen 2010” au finanțat înființarea acestui atelier de croitorie pentru a funcționa în cadrul Colegiului Karpen.

Tinerii cercetași, un lider (Alexandra Claudia) și cei doisprezece ”apostoli” ai săi (Larisa Visan, Irina Bivol, Elena Boghean, Victoria Grinciuc, Madalina Vilcu-Botnaru, Anisoara Bujor, Anca Lăcătușu, Ioana Giorgiana, Mariana Strelet, Marta Rotaru, Iulian Doboş, Grigore Tivlea), împreună cu coordonatorul lor, ing. Andronic Daniela, au reușit să achiziționeze din banii primiți 3 mașini de cusut, fier de călcat, diverse accesorii necesare dotării minimale a unui atelier de croitorie. Pe toată perioada celor 2 luni de implementare a proiectului echipa a reușit să confecționeze 24 de eșarfe pentru cercetași – pentru cei treisprezece și ceilalți colegi ai lor.

 Înafara obiectivelor prestabilite inițial prin proiect, ei au mai realizat și 50 batiste brodate, personalizate, pe care le-au oferit la inaugurarea atelierului, în data de 18 mai 2015, celor prezenți, cât și celor care i-au sprijinit în desfășurarea activităților lor. Ușile atelierului au fost deschise și altor tineri doritori să învețe o nouă abilitate practică și au primit lecții de coasere la mașină de la primii inițiați în această ”meserie”.

Mai departe aceaștia au fost capabili să predea ștafeta aletei generații de doritori care au beneficiat de oportunitățile oferite de atelier. Printre aceștia, s-a aflat și un băiețel de 9 ani care și-a exprimat dorința de a învăța ceva nou. Comenzile venite de la profesorii din școală au început să umple rafturile atelierului, așa că tinerii noștri au modificat haine și au realizat chiar și o față de masă pentru unul dintre laboratoarele colegiului. Dar dorința cea mai puternică a tinerilor este cea de a realiza 50 de penare pentru copiii de la școala din satul Călini, com. Colonești. Până acum au realizat 20 dintre aceste penare, iar până în septembrie, când începe școala, urmează să finalizeze și diferența.

Înafara acestor lucruri cuantificabile elevii implicați au mai învățat să gestioneze bunuri materiale, resurse financiare și umane. Acest proiect a fost un bun exercițiu de antreprenoriat, de autogospodărire, au lucrat în echipă, au învățat unii de la alții, și și-au dedicat timpul pentru a își crea lor înșiși ceva, dar mai ales semenilor, de a deprinde niște abilități practice foarte utile pe tot parcursul vieții.

Se dorește ca aceasta atitudine si conceptie mobilizatoare să fie ca un perpetuum mobile care unește oamenii și-i ajută să facă lucruri împreună, unul pentru altul, crescându-se reciproc unul pe altul.
Orice persoană e interesată să li se alăture este așteptată în atelier, iar dacă nu ați vizitat încă atelierul, sunteți bineveniți oricând.

Învață mereu orice lucru nou și viitorul va fi în mâinile tale!

“Programul este implementat în Bacău de către Fundația Comunitară Bacău, iar la nivel național este coordonat de către Asociația pentru Relații Comunitare. Activitățile YouthBank România sunt incluse în “YouthBank Academy: Soluții durabile pentru implicarea tinerilor în viața comunității” – proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România cu suma de 75.000 de euro.”

Un comentariu:

  1. Felicitari pentru proiect si pentru implicarea elevilor in cat mai multe activitati...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin