27.01.2015

Vernisaj Aurel Stanciu la Centrul de Cultură "George Apostu" din Bacău

Vineri, 30 ianuarie, ora 17.00, are loc vernisajul expoziţiei Retrospectiva - Aurel Stanciu, care va avea loc la Centrul de Cultură "George Apostu" din Bacău. Manifestarea deschide anul cultural 2015.  

Momentul muzical este asigurat printr-un recital de pian la patru mâini, susţinut de prof. Antonela Leahu şi prof. Cornelia Erhan Zurita, de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” din Bacău. Expoziţia „Retrospectiva - Aurel Stanciu” deschide seria evenimentelor culturale de la Centrul de Cultură „George Apostu”, pentru anul 2015, ce va susţine un program ambiţios de manifestări culturale desfăşurate sub genericul „Centrul Apostu - 25 de ani de la înfiinţare”.


 La moment aniversar, merită să aruncăm o privire retrospectivă asupra operei artistului plastic băcăuan. Expoziţia reuneşte 70 de lucrări (nu întâmplător), reprezentând tablouri, desene şi obiecte de
artă decorativă şi va fi inaugurată de criticul de artă Iulian Bucur.

În continuarea tradiţiei lui George Apostu, Aurel Stanciu este un susţinător al simpozioanelor de artă, dedicate tinerelor talente cu precădere, fiind organizatorul a mai multor ediţii ale taberelor de creaţie,
printre care menţionăm: Tabăra Naţională de Artă „George Apostu”, organizată la Poiana Sărata, Valea Uzului şi Valea Budului, Tabăra de creaţie plastică de la Tescani, Tabăra Naţională de Pictură „Ion Irimescu”, Valea Budului.

Aurel Stanciu a realizat de-a lungul timpului mai multe expoziţii personale sub genericul „Sfinţii cu ochii scoşi”, „Ferestre - Amintiri”, „Ferestre”, „Memoria timpului-Ferestre”, „Tainele ferestrei”, atât în ţară, cât şi în străinătate. A participat, de asemenea, cu lucrări în bienale de pictură, grafică şi sculptură, organizate la Sala Dalles, Bucureşti, în expoziţii din Iaşi, Deva, la anualele filialei UAP Bacău, fiind desemnat „Artistul anului” în 2011, la „Wisbaden” Germania, Budapesta, în expoziţiile taberelor de creaţie Măgura, Berzunţi şi Valea Uzului, iar în cadrul „Saloanelor Moldovei”, ediţia din 2011, a primit premiul UAP al Republicii Moldova.

 Aurel Stanciu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici – filiala Bacău. A studiat în cadrul Liceului de Arte Plastice din Cluj-Napoca şi a urmat cursurile Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, secţia desen, dar şi ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti – Facultatea de Arte Plastice, secţia muzeologie.

În anul 2009 a susţinut, la Universitatea de Vest din Timişoara, teza de doctorat cu tema „Porţile monumentale româneşti-element specific al arhitecturii populare din zona Trotuşului”. Studiul structurilor naturale, descompunerea şi recompunerea lor se constituie, în creaţia picturală a lui Aurel Stanciu, ca o trăsătură definitorie de-a lungul creaţiei artistice.

 Rafinamentul formelor inspirate din realitate, implicate întotdeauna în universul semnificaţiilor, au puritatea semantică a unei mărturisiri, a examenului conştiinţei artistice, sentimentul de satisfacţie în faţa valorificării tradiţiilor bogate ale şcolii româneşti şi de pictură, mai ales din perioada interbelică, şi al respectului pentru frumos şi adevăr. 

Teodor Haşegan


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin