17.06.2014

Orasul unde pământul ia viață si farfuriile stau pe garduri

De Horezu stiam ca este undeva prin țară, un loc in care cand treci cu masina, ai ocazia sa opresti si sa cumperi de la tarabe suveniruri. Inca o dată am realizat faptul că nu ne cunoasteam țara si nu este promovată la adevăratul potențial.

La invitatia celor de la Autoboca impreuna cu Romania Magica am plecat spre orasul Horezu, cunoscut ca si capitala a ceramicii românești. Chiar este, pentru ca in zilele ce au urmat, aveam să descopar o lume extraordinară cu meșteri populari, ateliere si meșteșuguri de sute de ani,  Energia locului este minunată. Poti spune chiar ca ceramica crește pe garduri:)

De mic mi-am dorit sa fac si eu cu mâinile mele un obiect traditional la roata olarului. Visul mi s-a îndeplinit! Să simti pământul intre degete cum se roteste si prinde forma, iti mișcă sufletul.


 Am participat si la deschiderea Târgul ceramicii populare românesti “COCOSUL DE HUREZ“


Am gustat lapte, unt si caș direct de la stâna de vaci de pe Varful lui Roman. Apropo, untul original de stână e galben ca mămăliga. Am mai descoperit fragmente de istorie românească la Măldărești unde am vizitat cule(case boierești fortificate) din cadrul complexului.

Din traseu au mai facut parte si Biserica Hurezi, construita in stil brâncovenesc cu influențe athonite, si Biserica Bistrita - Vâlcea, unde se aflau moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul Aici am descoperit Pestera Liliecilor unde exista un mic paraclis si erau ascunsele moastele in vremurile de atacuri si incursiuni ale ungurilor asupra Tarii Romanesti. Intr-un colt ascuns, ghidul mi-a descopeirt si o forma interesanta, formată in piatră........



Administrația locală a Horezului a înțeles importanta promovarii in mediul online si ne-a primit cu ospitalitate. Primarul a fost mereu prin preajma dar si membri ai guvernului.
De dus, am dus o bine! Auto Boca ne-a asigurat deplasarea in toata tara, Aqua Carpatica ne-a asigurat apa si vinul pe toata durata sejurului, Râureni ne-a îndulcit cu siropuri si dulcețuri, Boromir ne-a mai ținut de foame intre mese. Capul l-am pus pe pernă la Pensiunea Alex si Tedi, iar in ultima seara la Cabana la Cristian, pe Varful lui Roman, in Muntii Căpățânii pe la cota 1600m.


Intreaga Galerie foto pe facebook -- Click   


Video - mester popular


#LaHorezu - un eveniment organizat de RomaniaMagica în parteneriat cu Primăria HorezuCabana La CristianHorezu Gifts și AutoBoca | Rent-A-Car cu sprijinul Răureni, cu drag din naturăBoromir – împarte bucuriiAQUA CarpaticaDomeniile SâmbureștiLipton Ice Tea și Printcenter. Mulțumiri speciale Magic Handmade.

Că tare frumos a mai fost.....

va urma.....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin