03.03.2010

Vine Alice la Bacău

Vineri, 5 martie, vom putea viziona la Cinema City Bacau, filmul ''Alice in Wonderland'' 3D“. Combinaţia dintre best-seller-ul de 135 de ani, “Alice în Ţara Minunilor”, Tim Burton, Johnny Depp, Disney şi 3D fac din acest film un eveniment cinematografic ce nu trebuie ratat”.

Trailerul cu subtitrare in română:





Note de producţie

“În orice tărâm de poveste există bine şi rău. Ceea ce mi-a plăcut la Underland este că totul este uşor pe dos, chiar şi oamenii buni. Pentru mine, asta e ceva deosebit.”
Tim Burton, Regizor

Walt Disney Pictures şi vizionarul regizor TIM BURTON ne aduc o aventură fantastică 3D „ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR”, o interpretare magică şi plină de imaginaţie a uneia din cele mai îndrăgite poveşti din toate timpurile. JOHNNY DEPP (Piraţii din Caraibe, Public Enemies), îl interpretează pe Pălărierul Nebun, iar MIA WASIKOWSKA („Amelia”) pe Alice, tânără de 19 ani care se întoarce în lumea capricioasă pe care a întâlnit-o pe când era copil, regasindu-şi prietenii din copilărie: Iepurele Alb, Tweedledee şi Tweedledum, Şoarecele, Omida, Pisica de Cheshire, şi bineînţeles Pălărierul Nebun. Alice porneşte într-o călătorie fantastică pentru a-şi găsi adevăratul destin şi pentru a sfârşi regimul de teroare al Reginei de Roşu.

Distribuţia îi include de asemenea pe ANNE HATHAWAY (Get Smart, Diavolul se îmbracă de la Prada) ca Regina Albă, HELENA BONHAM CARTER (Harry Potter şi Prinţul Semipur, Terminator Salvation) ca Regina de Roşu, CRISPIN GLOVER (Beowulf, 9) că Stayne-Valetul de Cupă, şi Matt Lucas (Little Britain) ca Tweedledee şi Tweedledum. Vocile menajeriei de locuitori ai Underland-ului sunt asigurate de un mix impresionant şi eclectic de talente actoriceşti, incluzându-i pe MICHAEL SHEEN ca Iepurele Alb, STEPHEN FRY ca Pisica de Cheshire, ALAN RICKMAN ca omida Absolem, TIMOTHY SPALL ca Bayard, BARBARA WINDSOR ca Şoarecele, SIR CHRISTOPHER LEE ca Jabberwocky, MICHAEL GOUGH ca Dodo, şi PAUL WHITEHOUSE ca Iepurele de Martie.

ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR marchează întoarcerea la Disney a regizoruluiTim Burton (The Nightmare before Christmas, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Charlie şi fabrica de ciocolată). Filmul este produs de laureatul cu Oscar şi Thalberg, RICHARD D. ZANUCK (Driving Miss Daisy), JOE ROTH (Hellboy II: The Golden Army) şi SUZANNE şi JENNIFER TODD (Across the Universe) şi avându-i ca producători executivi pe PETER TOBYANSEN şi CHRIS LEBENZON. Scenariul este scris de LINDA WOOLVERTON (Regele Leu, Frumoasa şi Bestia). Director de fotografie este DARIUSZ WOLSKI (Eagle Eye, Piraţii din Caraibe) iar efectele vizuale au fost asigurate de KEN RALSTON, de 5 ori câştigător al Oscarului (Forrest Gump, Star Trek IV: The Voyage Home, The Polar Express). COLLEEN ATWOOD (Memoriile unei gheişe, Chicago, Public Enemies), câştigatoare a 2 Oscar-uri, este designer-ul costumelor, iar editor este CHRIS LEBENZON, A.C.E. (Sweeeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Charlie şi fabrica de ciocolată).

„ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR” este oferit în format Disney Digital 3D, RealD 3D şi IMAXA®3D. Rating-ul filmului este A.P.-12 (de verificat).
O data cu lansarea în format clasic, ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR va fi lansat în cinematografele IMAXA®, remasterizat digital pentru a căpăta calitatea inegalabilă a sunetului şi imaginii oferite de Experienţa IMAXA®, prin intermediul tehnologiei IMAX DMRA®. Cu imagini de claritatea cristalului, sunet digital aliniat cu precizie şi un câmp vizual maximizat, IMAX oferă cea mai complexă experienţă cinematografică.
Redând lumea fantastică din cele două cărţi „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor” (1865) şi „Aventuri în Ţara Oglinzii” (1871), cu efecte vizuale uimitoare şi avangardiste, şi cu cele mai carismatice personaje din istoria literaturii, „ALICE ÎN ŢARA MINUNILOR” vine pe marele ecran pe 5 martie 2010.


INSPIRAŢIA
Magia poveştilor lui Lewis Carroll

Publicată pentru prima dată în 1865, cartea lui Lewis Carroll „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor” a schimbat pentru totdeauna cursul literaturii pentru copii. Pentru regizorul Tim Burton, posibilitatea de a aduce nota sa creativă unei asemenea opere clasice fără vârstă cum este „Alice în Ţara Minunilor” a fost irezistibilă. „E o parte atât de importantă din cultura noastra”, reflectează el asupra poveştii lui Carroll care a inspirat numeroase adaptări pentru scenă, televiziune şi film. „Asa că, fie că aţi citit povestea, fie că nu, veţi recunoaşte anumite imagini sau veţi avea anumite idei despre ea. E o poveste atât de populară!”
„Sunt un mare fan al cartii”, afirmă Johnny Depp, care îl interpretează, în film, pe Pălărierul Nebun. „Este un monstru sacru în termeni de inventivitate şi de succes literar. E la fel de strălucitoare şi de proaspătă şi de nouă şi de interesantă astăzi, ca şi atunci.”
„Lewiss Carroll a avut o minte remarcabilă şi aceste cărţi pur şi simplu şterg limitele de timp şi de spatiu”, spune Woolverton. „Personajele sunt toate atât de nebuneşti şi de amuzante, şi e un pic din noi în toate acestea: Regina de Roşu, în momentele furioase; mirarea lui Alice în faţa tuturor lucrurilor pe care le vede în jurul ei; şi tragedia Palarierului. Ingredientele unui film măreţ.”
„Imaginatia şi creativitatea cărţii sunt unice şi remarcabile”, afirmă producătoarea Jennifer Todd. „E ceva în imaginile, în personajele, în acţiunea cărţii, care rezonează într-adevăr cu oamenii”.
O dată cu succesul lui „Alice”, Carroll (pseudonimul Reverendului Charles Lutwidge Dodgson, profesor de matematici la Christchurch University din Oxford, Marea Britanie) a devenit cel mai de succes autor de cărţi pentru copii al timpurilor sale. Şase ani mai târziu, a urmat apariţia cărţii „Aventurile lui Alice în Ţara Oglinzii”, care a fost chiar şi mai populară decât predecesoarea sa.
Astăzi, ambele cărţi sunt adesea publicate împreună cu titlul „Alice în Ţara Minunilor”, iar influenţa lor continuă poate fi observată în orice domeniu de la clipuri muzicale la filme, benzi desenate sau jocuri pe calculator, până la operă.

„Unul din motivele pentru care personajele lui Lewis Carroll se potrivesc atât de bine în cinematografie este faptul că sunt într-o mare măsură ficţionale şi nu pot fi interpretate doar într-un singur fel” afirmă Anne Hathaway, în rolul Reginei Albe. „Deoarece Lewis Carroll s-a jucat cu cuvinte şi concepte, şi deoarece personajele fac apel la imaginaţie simt că sunt posibile interpretări nenumărate ale acestor personaje. Depinde cum le iei.”
„Povestea apelează cumva la subconstient” spune Burton despre sursa inspiraţiei sale. „De aceea marile poveşti rămân actuale, pentru că ating resorturi de care oamenii nu sunt nici măcar conştienţi la nivel de suprafaţă. E ceva cu imaginile acelea. De aceea au fost atât de multe versiuni ale poveştii.

„Ca şi film, ideea centrală este aceea a unei fetiţe ce trece printr-o serie de aventuri alături de personaje ciudate. Nu e niciun pic de gravitate în asta”, continuă Burton. „În film am încercat să iau ideea acestor poveşti şi să îi dau forma a ceva care nu e luat cuvânt cu cuvânt din carte dar care păstrează spiritul cărţii.” “Cred cu adevarat ca Lewis Carroll s-ar extazia daca ar vedea filmul, pentru ca el contine atat de mult respect pentru materialul original, in care este adânc înrădăcinat”, afirmă Depp. “Povestea lui Carroll, împreună cu personajele, în viziunea lui Tim Burton, este un adevarat regal.”

PERSONAJELE LUI CARROLL SE ÎNDREAPTĂ SPRE MARELE ECRAN

De data asta, Alice a crescut
“Acum, ca o tânără fată în pragul maturităţii, Alice se întoarce. Şi acolo descoperă că adevăratul nume al lumii este Underland”.
- Linda Woolverton, scenarist

Încorporând personaje, elemente de poveste şi teme centrale din cărţile lui Carroll, “Alice în Ţara Minunilor” a lui Tim Burton duce poveştile pe noi înălţimi, dacă se poate spune aşa, având-o în centrul acţiunii pe o Alice maturizată ce se întoarce în locul pe care l-a vizitat când era copil.
Scenarista Linda Woolverton a oferit ideea producătorilor Joe Roth şi Suzanne şi Jennifer Todd. “Linda a venit cu o idee grozavă”, spune Roth. “Totul se încheagă foarte bine, ca o alegorie politică “locuitorii acelei lumi sunt nu numai nebuni, sunt de fapt revoluţionari. Aşa că m-a izbit la toate nivelurile, iar Disney a părut exact locul potrivit în care s-o ducem. Iar regizorul unei asemenea producţii putea fi doar Tim Burton - nu există altă opţiune. Iar el a vrut să-l facă.”
“Mi-au dat un scenariu şi au spus 3D”, spune Burton. “Şi chiar înainte să-l citesc. Mi s-a părut interesant, şi ceea ce mi-a plăcut la scenariul Lindei a fost că l-a făcut că pe o poveste, i-a dat forma unui film care nu e neapărat acelaşi lucru cu cartea. “
“Povestea se întâmplă când Alice are 19 ani, şi e pe cale să intre într-o căsnicie de care nu e sigură”, explică scenarista Linda Woolverton. “Timpul a trecut. Regina de Roşu stăpâneşte întregul ţinut. Îl are la degetul ei mic. Iar locuitorii Underland au nevoie de Alice.”
UNDERLAND?

“Underland”, spune Woolverton, “este acelaşi tărâm fantastic pe care Alice l-a vizitat pe când era copil. Doar că atunci auzise greşit “Underland” şi crezuse că au spus “Ţara Minunilor” (Wonderland). Acum, ca tânără fată în pragul maturităţii, Alice se întoarce, şi acolo descoperă că adevăratul nume al ţinutului este Underland.”
O parte din ceea ce i-a plăcut lui Burton la acest scenariu este faptul că este centrat pe o Alice care, la vârsta de 19 ani, este mult mai mare decât în cărţile lui Carroll, si totuşi pare foarte reala şi uşor de identificat. “Ceea ce mi-a plăcut la această bordare a poveştii este faptul că Alice este la o vârstă la care eşti între copil şi adult, la care te formezi ca persoană”, afirmă el. “Mulţi tineri cu suflete mature nu sunt atât de populari în cadrul culturilor din care fac parte şi în epoca în care trăiesc. Alice este o persoană care nu prea se potriveşte în structura societăţii victoriene. Este mult mai interiorizată.”

Pentru Alice Kingsleigh, viaţa este pe cale să ia o întorsătură neaşteptată. Hamish, falnicul dar plicticosul fiu al Lordului Ascot şi al lui Lady Ascot, o cere în căsătorie pe Alice în timpul unei petreceri victoriene dată in grădină în onoarea lor. Alice pleacă fără să dea vreun răspuns, urmărind un iepure pe care îl văyuse fugind pe peluză; iepurele poartă, bineînţeles, o jachetă şi un ceas de buzunar.
Urmărind iepurele peste pajişte, Alice vede cum acesta dispare într-o gaură, şi dintr-o dată cade după el, printr-un pasaj ciudat, după care cade într-o cameră rotundă cu multe oglinzi. Acolo descoperă o sticlă pe a cărei etichetă scrie “BEA-MĂ” . Conţinutul sticlei o micşorează; o prăjitură pe care scrie “MĂNÂNCĂ-MĂ” o face să crească. Alice reuşeşte până la urmă să iasă pe una din uşi într- lume fantastică numită Underland – acelaşi loc pe care îl vizitase pe când era copilă – deşi nu îşi aminteşte despre aventurile ei trecute aici, decât în vise.
“Underland este un loc pe Pământ” spune Woolverton “dar se situează undeva dedesubtul lumii noastre. Singurul mod de a ajunge aici e să cazi printr-o gaură de iepure.”
Aici întâlneşte o menajerie de personaje pline de culoare, incluzând un Şoarece spadasin, şi un Pălărier Nebun, o Pisică de Cheshire ce rânjeşte, o omidă înţeleaptă pe nume Absolem, o frumoasă Regină Albă şi pe sora sa malefică, Regina de Roşu, care se întâmplă să fie conducătorul irascibil al Underland.

Potrivit lui Woolverton, Underland a trecut prin vremuri grele de când malefica Regină de Roşu a luat în stăpânire tronul. Este, într-adevăr, un tărâm minunat, ceea ce explică faptul că Alice, fata care l-a confundat cu o “Ţară a Minunilor”, a fost chemată să-I redea gloria. Dar, spune Woolverton, “Underland a fost dintotdeauna Underland, de la Începuturi, indiferent cine a fost pe tron. Şi va rămâne Underland până la sfârşit.”
“Ceea ce a făcut Linda este să cosmetizeze o poveste cu un context emoţional pentru ca evenimentele din film să aibă loc”, spune Bonham Carter. “De aici, punctul central al întregii poveşti şi o călătorie pentru Alice”.
“La început, Alice se simte ciudat si inconfortabil in pielea ei”, spune Wasikowska. Aşa că experienţa ei în Underland este legată de reconectarea cu sine însăşi şi de găsirea forţei de a fi mai sigură pe sine şi de a-şi da seama ce vrea.”
„Tim Burton este, în felul său, un Walt Disney al zilelor noastre” spune producătoarea Suzane Todd. “Nu mai e altul ca el. Iar “Alice” chiar i-a vorbit lui Tim – acea idee de călătorie, de a merge într-un alt loc pentru a afla cine este de fapt.”
Pentru un realizator de filme renumit pentru crearea unor lumi fantastice şi elaborate care-ţi taie respiraţia, panoplia bogată de personaje şi lumea lor magică i-au dat lui Burton marea oportunitate de a-şi da frâu liber imaginaţiei, punându-şi amprenta inconfundabilă pe acest material.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin