13.03.2010

Protestul studentilor - 17 martie Prefectura Bacau

Drepturile câștigate nu ne pot fi luate!

În ziua de 17 Martie 2010 intre orele 12:30-13:30 în faţa Prefecturii Bacău, Liga Studenţească a Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România organizează un protest prin care cerem demisia Ministrului Daniel Petru Funeriu datorita urmatoarelor motive:

- Lipsa de transparență din Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului

Conducerea MECTS a fost acuzată de lipsa de comunicare şi transparenţă în adoptarea deciziilor în domeniul învăţământului superior; Uniunea Naţională a Studenţilor din România a adresat o scrisoare deschisă domnului Ministru Funeriu, la care nu a primit inca un răspuns, prin care a solicitat o întâlnire oficală în cadrul căreia să se discute deschis despre problemele pe care le întâmpină studenţii, atât din ciclul licenţă, masterat sau doctorat. “Considerăm că întâlnirea cu reprezentanţii studenţilor ar trebui să fie una din priorităţile Ministrului în această perioadă, deoarece UNSR reprezintă studenţii din 13 centre universitare, studenţi care se confruntă cu numeroase probleme în universităţile în care studiază”.

- Neconsultarea studenţilor cu privire la legea educaţiei

“Studenţii reprezintă 80% din sistemul universitar şi considerăm că reprezentanţii acestora – a federaţiilor studenţeşti – trebuie consultaţi cu privire la articolele care vor fi introduse în Noua Lege a Educaţiei . Printre articolele pe care Uniunea Naţională a Studenţilor din România doreşte să le propună în acest sens, se numară:
- diferenţierea diplomelor stat vs privat;
- reprezentativitatea studenţilor în proporţie de 25% în comisiile de decizie de la nivelul tuturor comisiilor, forumurilor din invatamant (consiliile facultatilor, senat, minister)
- impunerea unor criterii mai stricte pentru instituţiile ce urmăresc înfiinţarea unor structuri de învăţămînt la distanţă sau cu frecvenţă redusă;
- introducerea în noua lege, a statutului studentului elaborat de federaţia Uniunea Naţională a Studenţilor din România (care să conţină drepturile şi obligaţiile studentului);
- auditarea universităților private
- Bursele studenţeşti
Conform Legii Educaţiei, cuantumul unei burse trebuie să acopere cheltuielile cu masa şi cazarea. În momentul de faţă bursele studenţilor abia acoperă regia de cămin.
“Domnule Ministru Funeriu, nu vă mai acceptăm comportamentul sfidător la adresa studenţilor profesorilor şi a întregului sistem de învăţământ! Atât dascălii, cât şi studenţii care au obţinut rezultate şcolare deosebite merită o recompensă decentă. Precizăm că vom discuta şi cu sindicatele profesorale şi le vom cere ajutorul astfel încât să ne sprijinim reciproc pentru rezolvarea acestor probleme”
Uniunea Națională a Studenților din România a solicitat către MECTS indexarea burselor cu inflația, astfel încât o bursă de merit care în prezent este de 300 lei să poată asigura studentului cheltuilelile minime de cazare și masă.

- Taberele pentru tineri şi studenţi:

Ţinând cont de situaţiile în care în fiecare an metodologia de acordare a taberelor studenţeşti a fost contruită în grabă şi că la sfârşitul fiecărui ciclu apar tot mai mulţi studenţi nemulţumiţi, considerăm că este necesar să purtăm o discuţie cu Ministerul pe această temă. ”
Uniunea Naíonală a Studenţilor din România nu poate permite ca reducerile bugetare în educaţie, să înceapă din drepturile acordate studenţilor. Taberele distribuite în anul precedent, au reprezentat 0.014% din bugetul total al Ministerului.
“Domnule Ministru, consideraţi că anul acesta nu puteţi aloca aceeaşi sumă pentru a răsplăti 6000 de studenţi merituoşi, în condiţiile care veţi tăia finanţarea celor 625 000 euro cheltuiţi de Doamna Ridzi în 2009, prin renunţarea la a mai organiza orice fel de festivităţi de Ziua Tineretului .”

UNSR a contrazis declaraţia domnului Funeriu conform căreia taberele studenţeşti ar reprezenta un lux şi consideră că acestea sunt una din puţinele modalităţi de motivare şi răsplată a eforturilor intelectuale ale studenţilor care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură.
Protestele incep luni 15 Martie 2010 cu pichetarea în faţa Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului de către studenţii bucureşteni iar miercuri 17 Martie 2010 ne vom alătura toate organizaţiile studenţeşti din România: Craiova, Timişoara, Iaşi, Bacău, Reşiţa, Tg Jiu, Braşov, Galaţi, Petroşani, Ploieşti.

“Protestăm deoarece sunt drepturi câştigate la Revoluţie, în stradă, de colegii noştri. Îi transmitem Domnului Ministru Funeriu că nu ne este frică, şi vom sta în faţa Ministerului până ni se va face dreptate. Să nu uite că studenţii reprezintă viitorul şi ca în trecut, presiunile acestora au adus schimbări în această ţară. Să nu îsi bată joc de noi! Dorim să avem cel puţin condiţiile unei studenţii decente şi motivaţia de a rămâne în această ţară”

Vicepreşedinte UNSR
Ioan-Vlăduţ Nuţu

2 comentarii:

  1. vor fi studentii si de la Bacovia !!! alaturi de studentii bacauanii !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Blanaru Alexandru18.05.2010, 22:44

    vai de pielea noastra de studenti, ce incearca sa faca astia la putere :(
    sa suferim noi pentru decizile altora de sus... pai pe termen mediu si lung se cam duce populatia activa care ar trebui sa sustina pensionarii...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin