29.03.2010

Liceenii din Bacău vor merge la Parlament

Săptămâna trecută tinerii liceeni au avut posibilitatea de a se întâlni cu reprezentanţi ai tuturor partidelor politice parlamentare reprezentate la nivelul judeţului Bacău. Astfel au răspuns invitaţiei Institutului Qvorum de a participa la aceste întâlniri: Roxana Mironescu - viceprimar al Municipiului Bacău, Claudiu Bălan - Prefectul Judeţului Bacău, dar şi consilierii locali Nicu Zaharia şi Ioan Chiriac.


În ceea ce priveşte Parlamentul României acesta a fost reprezentat de către senatorul Radu Cătălin Mardare şi deputatul Valerian Vreme care au participat în cursul zilei de vineri la o întâlnire la Oneşti cu tinerii liceeni de la C.N. Dimitrie Cantemir. Subiectele aduse în discuţie de către liceeni şi cărora politicienii au trebuit să găsească răspunsuri sau posibile soluţii au acoperit cele mai variate domenii.

Noul proiect de lege asupra educaţiei a fost subiectul cel mai dezbătut, dar şi aspecte precum creşterea ratei infracţionalităţii, spaţiile verzi, crearea de piste speciale pentru role şi biciclete, colectarea selectivă a deşeurilor de către operatori sau care este importanţa dezbaterilor publice, au făcut subiectul dezbaterii dintre liceeni şi politicieni. Unii dintre tineri au susţinut inclusiv urmarea celei de-a doua facultăţi în regim de gratuitate dacă în urma examenului de admitere accesul se face pe locurile finanţate de la buget.

Dintre elevii participanţi au fost aleşi Andrei Grigore și Sbera Vlăduț din cadrul C.N. Ferdinand I, Mădălina Duma și Ioana Constantin din cadrul C.N. Gheorghe Vrănceanu, Tudor Lupu, Dana Ghicajanu și Vlad Vrânceanu din cadrul C.N. Vasile Alecsandri, iar din C.N. Dimitrie Cantemir (Oneşti) Alina Boghiu, Bianca Furtună și Anca Lăcătuș se vor număra printre elevii din Bacău care vor lua parte la vizita de studiu la Parlamentului României şi Preşedinţia României programată în perioada 17-19 mai.

În perioada 3 – 26 martie s-a desfăşurat în judeţul Bacău programul de traininguri “Informația înseamnă putere! Fii puternic! (Educație pentru democrație pentru elevii de liceu)” implementat de Institutul European pentru Democrație Participativă – Qvorum în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel din România. Astfel tinerilor liceeni din C.N. Vasile Alecsandri, C.N. Ferdinand I, C.N. Gheorghe Vrănceanu și C.N. Dimitrie Cantemir din Oneşti li s-au prezentat diferite aspecte importante cu privire la cum funcţionează administraţia publică locală, rolul și relațiile interinstituționale dintre Parlament, Președintele României şi Guvern, dar şi cum se legiferează în România, precum şi care este traseul legislativ al unei iniţiative.


“Sunt foarte încântat de dorinţa tinerilor liceeni din Bacău de a se implica în procesul decizional atât de la nivel local, cât şi naţional, dar totodată şi de reacţia politicienilor de la nivel local care au răspuns afirmativ invitaţiei noastre de a participa la aceste întâlniri. Cu siguranţă ne gândim deja la viitoarele proiecte pe care să le implementăm la Bacău în care să ne adresăm inclusiv structurilor de partide, precum şi unui număr cât mai mare de cetăţeni”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele Institutului Qvorum.


Mai multe detalii pot fi accesate şi din website-ul dedicat acestui proiect www.euparticip.ro .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin