09.03.2010

“Informația înseamnă putere! Fii puternic“ - Modulul I

Institutul European pentru Democrație Participativă – Qvorum în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel din România


În zilele de 3,4 și 5 martie s-a desfășurat primul modul al programului (Educație pentru democrație pentru elevii de liceu)” din cele patru traininguri care sunt programate pentru cele patru licee alese din județul Bacău. Astfel în prima întâlnire, elevii participanți au primit informații cu privire la rolul și atribuțiile autorităților administrației publice locale: consiliul local, primarul, consiliul județean, preşedintele consiliului judeţean, dar și informații cu privire la rolul prefectului ori al administratorului public.
Prezentarea teoretică a rolului şi atribuţiilor autorităţilor publice locale a fost urmată de diferite practici interactive în cadrul cărora sălile de clasă au devenit adevărate săli de ședință ale unui ipotetic consiliului local. Elevii au fost împărţiţi în reprezentanţi ai consiliului local şi respectiv ai cetăţenilor, aducând în dezbaterea publică probleme de interes local, fiind propuse chiar și soluții în acest sens. “Ne dorim ca acest proiect să fie doar un pas înspre o mai strânsă relaţie şi chiar colaborare între decidenţii politici de la nivel local şi cetăţeni. Altfel spus, consolidarea unei reale democraţii participative”, ne-a declarat Răzvan Burleanu, preşedintele Institutului Qvorum.
Subiectul trainingurilor dar şi metoda de transmitere a diferitelor informaţii s-a bucurat de simpatia şi interesul elevilor. Tudor, unul dintre participanţii la acest proiect din C.N. Vasile Alecsandri, chiar a declarat la finalul trainingului: „A fost super tare. Trainingurile sunt ok iar trainerii vobesc pe înţelesul nostru şi chiar mi-am dat seama cât de mult ne putem implica în probleme comunităţii noastre.”

Trainingurile vor continua în această săptămână cu modulul II în care vor fi abordate relațiile inter-instituționale (Parlament, Guvern, Președinție). Astfel, începând cu data de 10 martie traineriii Institutului Qvorum se vor reîntâlni cu elevii din C.N. Ferdinand I, C.N. Vasile Alecsandri şi C.N. Gheorghe Vrănceanu, iar vineri urmând a avea loc trainingul cu elevii de la C.N. Dimitrie Cantemir din Onești. Mai multe detalii pot fi accesate şi din website-ul dedicat acestui proiect www.euparticip.ro .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin