07.07.2009

Parcul Cancicov Bacau - O istorie Multimedia

Parcul Cancicov este locul de relaxare al Bacauanilor, este locul de intalnire a indragostitilor si oaza de verdeata a mamicilor ce isi plimba pruncii in natura. Parcul are o suprafaţã de 24,50 de hectare, este amenajat în urma Decretului Regal din 9 mai 1938, şi este cea mai importantã zonã verde din zona centralã a municipiului.

Denumit ''Parcul Carol'', a suferit modificari, in sensul ca a fost restrans ca suprafata si redenumit in ''Parcul Libertatii'' si mai apoi ''Parcul Cancicov'', in urma donarii terenului de catre familia Cancicov. A avut si un stadion dar mai apoi desfiintat, pe locul actual s-a inaltat cladirea Muzelui de Stiinte ale Naturii.

Parcul adaposteste:

-Biserica Sfintii Petru si Pavel
-Restaurantul ''Green park''
-Muzeul de Stiinte ale Naturii ''Ion Borcea''
-Biblioteca ''Ionita Sandu Sturdza''
-Administratia spatiilor verzi si salubritatea
-Statui ale poetilor si figuri marcante ale istoriei
-Fantani arteziene si sculpturi
-Teren de minigolf si terase.
-Un spatiu de joaca si de distractii

In partea de sud se afla Grupul coloanelor de lemn sculptate in 1974. In mijloc se afla o poarta sculptata cu binecunoscutele versuri populare:''Soarele si luna /Mi-au tinut cununa/ Brazi si paltinasi / I-am avut nuntasi''. In stanga si dreapta portii sunt 22 de stalpi decorati cu motive geometrice. Pe ultimul stalp din dreapta este sculptat '' La inceput a fost copacul, apoi omul''
In fata portii se afla o fantana arteziana , in mijlocul careia se afla trei femei in costume populare traditionale, in picioare cu spatele una la alta, sustinand un disc pe cap si tinand fiecare in mana cate un porumbel si o floare reprezentand pacea.

Imi amintesc si astazi cum in toamna lui 2004, mergand zilnic spre liceu, vedeam cum incepeau lucrarile la noua instalatie de iluminat. Iar in 2005 au fost asfaltate aleile. In fiecare an in preajma sarbatorilor de iarna, se decoreaza parcul si se instaleaza un brad mare pe aleea centrala. Ultimele modernizari au fost in 2008 cand s-au schimbat bancile colorate din fibra de sticla, cu cele din fier forjat si lemn, iar in 2009 s-a ornat parcul cu elemente decorative din furtun luminos, reprezentand flori sau insecte. Parcul are noua intrari si este delimitat cu gard de fier.


Mai jos o galerie de imagini cu parcul din perioada amenajarii lui pana astazi, si un filmulet reprezentativ si interesant. Vizionare placuta!



























8 comentarii:

  1. rosu camelia08.07.2009, 11:18

    Foarte frumos, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce parc frumos avem. Felicitari pentru articol !

    RăspundețiȘtergere
  3. Superb !! Imi place cum ai realizat articolul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu era stadion era un Hipodrom si nush daca in tara mai exista unul asemanator!

    RăspundețiȘtergere
  5. FOARTE FRUMOS TOTUL.Felicitari!(in privinta "donarii" parcului de fam.Cancicov :dupa cate stiu acest Cancicov era primar al Bacaului cand s-a primit Decretul regal de amenajare ,motiv ptr.care ii poarta numele acum.De fapt,anii trecuti ,am auzit ca ar fi fost un proces ,la Tribunalul Bacau, de retrocedare cerut de mostenitori,cerere ce a fost respinsa.

    RăspundețiȘtergere
  6. fain,te face sa-ti amintesti pe unde ai copilarit!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin