03.03.2009

Vladimir LUCAVETCHI cetatean de onoare al Bacaului

Consiliului Local Bacau a conferit la sfarsitul lunii februarie, titlul de cetatean de onoare si cheia municipiului Bacau lui Vladimir Lucavetchi. Nu multi stiu ca a contribuit la montarea aparaturii tehnice de proiectie la cinematografele din Bacau “Central”, “Orizont” si la Casa de Cultura a Sindicatelor “Vasile Alecsandri”.

Eu personal il cunosc de prin anii 1997-98 de la Casa de Cultura Bacau. Chiar anul trecut am vorbit cu dansul, si m-a invitat la ,,birou''. O incapere mica din incinta Casei de Cultura, plina ochi cu obiecte inedite. Imi spunea ca fiecare lucru are valoare, cum a trait printre ele si cum fiecare sta la loc de cinste printre amintirile lui. De fapt era locul de intalnire al membrilor Cineclublui, numai ca nu mai este asa mare cum era prin anii 70."


Mi-a mai povestit despre dificultatea creerii filmelor, filmul pe pelicula, sunetul pe banda de magnetofon, masurarea secundei de film cu rigla, taia banda de film ca un croitor, dupa care lipea cu scoci sau cu acetona secventa cu secventa, si dificultatea cu privire la trecerea de pe pelicula pe sistem VHS si, mai apoi, pe digital. Din 1967 si pina in 1993, el a lucrat doar cu pelicula. Apoi a inceput colaborarea cu Eugen Grigore, un operator de generatie mai noua.

Mi-a vorbit si despre turta dulce din strainatate care o are de 30 de ani, rupta de securitate pentru a fi verificata daca nu ascundea ceva in interior.

(turta dulce de 30 de ani)

Totul a inceput in urma cu 42 de ani. Cineclubul din Bacau lua fiinta in 1967 si aduna la acea vreme o mina de oameni inimosi. Cineclubul din Bacau a adus Trofeul si Marele Premiu de la Festivalul National de Film si Diaporama - "Toamna la Voronet", organizat intre 17 si 19 septembrie 2004. Filmul cistigator se numeste "Pasiuni pe 16 mm" si prezinta istoria cineclubului din Bacau cu ajutorul unui colaj de filme.

In decursul carierei, maestrul a filmat strazi si oameni care nu mai sint, locuri de acum uitate:
Strada mare, Piata veche, diferite cladiri pe care nu le mai vedem.

Vladimir Lucavetchi si ,,Ghemotoc''


Mai jos puteti vedea secvente din filmul castigator,(printre care ,,Dandanua'' , pe ,,Ghemotoc'', pe Nadia Comaneci si alte imagini de la inceputul Cineclubului)

,,Dandanaua''(La minutul 4:50 il puteti vedeam pe d-nl Lucavetchi in anii tineretii.)


,,Ghemotoc si Nadia Comaneci''

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin