01.03.2009

Inima Bacaului ureaza o primavara frumoasa


Inima Bacaului daruieste tuturor vizitatorilor un martisor, si va ureaza o primavara frumoasa. (martisorul il gasiti la antetul paginii,care tocmai s-a innoit :)

P
ovestea martisorului incepe acum mai bine de 2000 de ani, pe vremea dacilor si a romanilor. Traditia spune ca stramosii nostri purtau monede gaurite, atarnate de un fir impletit - colorat in alb si negru.
Intorcandu-ne si mai mult in timp, amintim ca sapaturile arheologice au scos la iveala martisoare cu o vechime de peste 8000 de ani! Sub forma unor pietricele de rau, vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie era data de foc, sange si soare - insemnand nasterea si viata, adica femeia. Iar albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zapada rece si pura - semnificand intelepciunea barbatului. Impletirea snurului arata legatura inseparabila dintre cele doua elemente ale vietii.
Dincolo de obiceiuri, insa, martisorul ramane un simbol al bucuriei de a trai, al dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii, salutam venirea primaverii. Martisorul este si va fi intotdeauna simbolul soarelui si al puritatii sufletesti.

In Bacau, ca in fiecare an Pasajul Revolutiei s-a inchis pentru a se amenaja tarabele cu martisoare. Astazi 1 martie, zona era plina de oameni dornici de a cumpara daruri pentru ce dragi.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin