Fundația de Sprijin Comunitar în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău și Asociația Fabricat în Bacău® anunță finalizarea unui amplu proiect, derulat în perioada 19.04.2023-18.04.2024, menit să îmbunătățească imaginea sectorului ONG din comunitatea băcăuană și să contribuie la creșterea numărului de susținători și al finanțărilor sustenabile pentru proiectele acestui sector.
Deasemenea, echipele celor 3 organizații au depus eforturi importante pentru a dezvolta o comunitate cu cele mai active 50 de ONG-uri din Bacău, pentru a le facilita contextul ideal pentru dezvoltare și identificarea oportunităților de finanțare a proiectelor dezvoltate de către acestea. De la brainstorming și planificare până la implementare și evaluare, fiecare moment a fost un pas spre succesul final. Aceste ONG-uri au fost implicate activ și au beneficiat de două direcții majore de intervenție. A fost realizată o strategie de comunicare unitară a acestui sector și o platformă web care să promoveze proiectele și să fie recunoscute la nivelul comunității locale. Pe de altă parte, în cadrul proiectului s-au organizat evenimente ample de strângere de fonduri și întâlniri active cu mediul de afaceri și administrația locală, care au dus la încheieri de parteneriate, atrageri de finanțări și creștere semnificativă a numărului de donatori.
Din perspectiva activităților realizate, Fundația de Sprijin Comunitar a înființat „Redacția despre fapte bune – Știrile FSC”, dedicate exclusiv știrilor despre lucrurile bune din Bacău, în ediții săptămânale privind activitățile și programele FSC și ale altor ONG-uri, ori evenimente importante, exclusiv pozitive din comunitatea băcăuană, redacție care a strâns peste 10.000 de vizualizări prin edițiile realizate.
În cadrul proiectului, a fost organizată Gala Premiilor Comunității Băcăuane ediția XX, din 18.05.2023, un eveniment de anvergura a cărui obiectiv este promovarea conceptului de responsabilitate sociala al companiilor dar și recunoașterea publică a celor ce au facut ceva semnificativ pentru comunitate. Gala a găzduit 220 participanți din sectorul de afaceri, ONG, administrație publică, iar în cadrul evenimentului s-au oferit 4 premii pentru proiecte de impact realizate în anul 2022 pentru comunitatea băcăuană. Un alt eveniment remarcabil a fost de Gala Voluntarului Băcăuan, care i-a adus în fața întregii comunități pe cei care, în mod voluntar, fac o diferenta semnificativă în comunitate. Gala a fost organizată chiar pe 5 decembrie 2023 cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului la Teatrul de Vară Radu Beligan. Aceasta a găzduit peste 500 de voluntari și 12 ONG-uri care și-au premiat voluntarii și au prezentat activitățile care au avut un impact major în comunitate. În cadrul Galei au fost acordate 11 premii, voluntarilor și ONG-urilor pentru diferite categorii de proiecte.
O altă activitate importantă a proiectului a fost marcată de Campania de informare și atragere a donatorilor individuali „Donator poti fi și tu!” ”Am derulat o amplă campanie de aproape 6 luni, în mediul on-line, în centre comerciale, restaurante, aeroport prin care ne-am propus să atragem susținerea a 200 de donatori individuali. Obiectivul a fost nu doar de a strânge fonduri pentru doua dintre cele mai importante proiecte ale FSC, ci și a populariza posibilitatea fiecărui om de a se implica cu o donație cât de mică pentru a susține un proiect în care crede.” Ionuț Chiriță, FSC, coordonatorul proiectului
Unul dintre cei doi parteneri ai proiectului, Fundația Comunitară Bacău a organizat o serie de întâlniri și evenimente dedicate sectorului ONG, dintre care cel mai important a fost evenimentul „Cursa Urbană”, o amplă activitate de tip outdoor, dedicată întregii comunități. Deghizată sub forma unei competiții de alergat, cursa urbană a fost prilejul ideal prin care oamenii, companiile și echipele participante au reușit să afle mai multe despre societatea civilă din Bacău, prin checkpoint-uri ale binelui, la sediile ONG-urilor din comunitate. Participanții competiției au fost primiți de beneficiarii ONG-urilor și au aflat diverse informații despre activitățile acestora. Locul de finish din centrul orașului a arătat băcăuanilor o comunitate unită și vie. În cadrul evenimentului au fost înregistrate 30 de locații pe Cursa Urbană ONG - Harta Binelui, 13 proiecte înscrise spre finanțare la Cursele Urbane, un număr de 1162 persoane la eveniment, din care: 37 echipe cu 200 alergători la Cursa Urbană pentru ONG-uri, 172 la Semimarathon și 790 la Cursa Comunității.
Al treilea partener al proiectului Asociatia Fabricat in Bacau a derulat o serie de ateliere de lucru cu cele 50 de organizații beneficiare ale proiectului în cadrul cărora a sondat nevoile sectorului ONG local privind comunicarea publică, vizibilitatea, atragerea de susținători/voluntari /finanțatori ai proiectelor și activităților specifice. Feed-backul primit a permis construirea a două instrumente de comunicare profesionistă, dedicate acestui sector și a unei platforme on-line care să devină o oglindă unitară a proiectelor, evenimentelor și inițiativelor de interes public ale acestui sector în Bacău.
Evenimentul care a marcat încheierea proiectului Click-Like-ONG a avut loc joi 11 aprilie și s-a intitulat „Parteneriat Strategic, Business-ONG: noi toți construim viitorul!”. Evenimentul, organizat de Fundația Comunitară a adunat în Aula Universității George Bacovia Bacău peste 150 reprezentanți din mediul de afaceri, ai instituțiilor publice și ONG-uri. Tema principală a evenimentului a fost colaborarea strategică și viitorul comunității din perspectiva colaborării intersectoriale. La provocarea lansată, mai ales privind importanța implicării generațiilor tinere în schimbarea paradigmei relaționale au răspuns prezent reprezentanți ai instituțiilor universitare și preuniversitare, antreprenori parteneri a ONG-urilor locale, precum și tineri din liceele și universitățile din Bacău. Participanții au explorat posibilitățile de cooperare, pentru a-și maximiza impactul social al organizațiilor pe care le reprezintă.
Proiectul CLICK <LIKE> ONG, este derulat de Fundația de Sprijin Comunitar, în parteneriat cu Fundația Comunitară Bacău și Asociația Fabricat în Bacău®, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a îmbunătăți imaginea sectorului ong din comunitatea băcăuană și a parteneriatului între cele 3 sectoare importante, ong-public-privat, precum și creșterea implicării civice în comunitatea locală.
Despre Programul Active Citizens Fund România:
Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu