04.10.2022

Festivalul de folclor ZESTREA 2022

 În weekendul 8-9 octombrie va avea loc la Asău, Festivalul de Folclor Zestrea, ajuns la ediția cu numărul VII.

Se estimează participarea unui număr de peste 500 de artiști amatori pe scenă și peste 30 de invitați, pe parcursul celor două zile de festival! Așa cum ne-am obișnuit, programul este presărat și anul acesta, cu surprize!

Sâmbătă - (8 oct.2022) Simpozion pe teme din istorie și folclor, expoziție de artă vizuală populară, artizanat și obiecte de uz casnic. Se continuă pe stadionul comunal, cu hora satului (discotecă în aer liber, pe teme folclorice) și un program artistic de 3 ore, de la ora 18,00 la 21,00, cu artiști în recital și ansambluri folclorice renumite. În încheiere ne vom bucura de un spectaculos foc de tabără!

Duminică- ziua a doua (9 oct. 2022) - Debutează la monument, în fața Primăriei Asău, cu o Slujbă de pomenire a rapsozilor locali decedați în ultimele decenii -invitat special Părintele Amfilohie Brânză, continuă cu un moment literar ce cuprinde evocarea unor mari personalități ce au influențat folclorul și istoria românilor - cu participarea extraordinară a scriitorului Petrică Colăcel din Asău, iar la ora 14,30 va avea loc o impresionantă paradă cu Ștefan cel Mare călare pe cal, însoțit de un grup de călăreți din comuna Asău și urmat de o caleașca unde se prezintă domnitorul Alexandru Ioan Cuza - ca domn al dreptății și al uniunii naționale. 

La stadionul comunal va fi amplasată o frumoasă scenă decorată în culori de toamnă, pe gustul creatoarei populare Diana Albu din Asău. 

De la ora 15:00 până la orele 20:00, va fi un impresionant maraton de folclor, presărat cu remarcabile momente teatrale - cum ar fi sceneta Moș Ion Roată și unirea - în interpretarea elevilor Școlii Gimnaziale din Asău, sau dansul călușarilor- evocat de marele Dimitrie Cantemir in monumentala sa operă Descriptio Moldaviae, după recitarea uneia dintre baladele culese de Vasile Alecsandri- Balada lui Bujor, personaj evocat în folclorul de Anul Nou, pe meleaguri asăuane. 

Vor participa 14 ansambluri folclorice și prețioși interpreți vocali sau actori, din toată Țara Moldovei.

Evenimentul va fi filmat de o echipă de profesioniști, condusă de Ionel Mănăstirean. Prezentator: Ovidiu Drug.

Vor onora cu prezența artiștii: Petru Bodîrlău din Vicov-Suceava, interpretul lui Ștefan cel Mare, Ștefan Negru- interpretul lui Alexandru Ioan Cuza, multiplu laureat la concursurile folclorice organizare de TVR, Maria Șalaru, Ștefan Enășel, Otilia Purcaru, Maria Tătaru, Roberta Rață, Maria Enache, Oana Crețu, Diana Sârbu, Mădălina Petrache, Mihaela Iordache Farcaș, ș.a. 

"Salutăm participarea extraordinară a Ans. profesionist Busuiocul din Bacău, a Ans. Ciuleandra a Universității Ion Creangă din Chișinău, Rep. Moldova, Ans. Ghiocel din Cernăuți- Ucraina, Ans. Ca La Noi din Bacău, Ans. Bobocel de la Bacău împreună cu prof. Maria Șalaru, a Ans. Hurgheșul a Parohiei Feredeni, com. Deleni, jud. Iași, Ans. Mugurașii din Agăș, Ans. Zestrea din Bacău, Ans. Datini Trotușene din Tg Ocna, Ans. Trandafir de la Sărata și Maria Enache, a Grupului folcloric Băcăuanii- condus de îndrăgita Maria Tătaru, Ans. Lunca Moldovei din Pildești, jud. Neamț, Ans La Porțile Neamului din Ciugheș- Palanca ș.a."a declarat Camelia Roșu - organizator al festivalului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin