07.04.2018

Un paște ”Erasmus Plus”, Un Paște multicultural

Școala Gimnazială "Dr. Alexandru Șafran" Bacău continuă in aceasta perioada proiectul Erasmus Plus KA1 "Profesioniști în educație pentru o școală a viitorului”, cu Misiunea de predare, derulata la scoala MEHMET NURI KÜÇÜKKÖYLÜ İMAM HATIP ORTAOKULU, din orasul Konya, Turcia.

Proiectul este implementat în anul scolar 2017-2018, si are ca scop creșterea calitatii educației prin noi competențe dobândite de către cadrele didactice formate în context european. Astfel, primele doua mobilitati au vizat formarea continua a 11 cadre didactice, participante la cele doua cursuri de
formare: "Success methods for students social inclusion and reducing early school leaving", desfășurat în intervalul 24-28 septembrie 2017 si ,,Digital and social media competencies for an inclusive school”, in perioada 1-5 Noiembrie 2017.

Noutatea proiectului vine de la Misiunea de predare pe care o deruleaza Prof. Dr. Mihaela Cojocaru- coordonatoarea proiectului, pentru 30 de zile, la scoala partenera din Konya, Turcia.
Acest stagiu s-a derulat in doua parti, prima parte in perioada 4-14 ianuarie 2018 si a doua parte, in perioada 2-22 aprilie 2018.
,,Am ales aceste doua perioade de stagiu in colaborare cu scoala gazda si cu aprobarea ANPCDEFP, in perioada vacantelor scolare din Romania, tocmai pentru a nu modifica activitatea didactica din scoala.

Este o oportunitate extraordinara pentru un profesor de a preda intr-o tara straina, la niste elevi care au alta cultura, religie, sistem de educatie si o provocare pentru un profesor de matematica de a preda si a pregati toate materialele in limba engleza.

Activitatea cu elevii face parte din Programul ,,STEAM for ALL”. STEAM reprezinta un concept educational nou, ce se bazeaza pe ideea de educare a elevilor in cinci domenii: stiinta, tehnologii, inginerie, arta si matematica, folosind o abordare multi-disciplinara si aplicata. Mai bine decat a preda aceste discipline separat si distinct, STEAM le integreaza intr-o paradigma de invatare coerenta bazata pe aplicatii din lumea reala.

STEAM are ca scop motivarea elevilor pentru studierea disciplinelor matematica, științe, tehnologie si arta in contextual dezvoltarii gandirii critice si rezolvarii de problemelor din viata reala, reducerea abandonului scolar si cresterea gradului de incluziune a elevilor in scoala.
Misiunea de predare are o paleta mai larga de activitati: predare la clasa, activitati outdoor cu elevii la Muzeul Ceasurilor din Sille si Muzeul Stiintelor din Konya, seminarii cu profesorii pe tema Educatiei STEAM si invatarii prin colaborare, metode si instrumente specifice scolii inclusive, conferinte la universitate, vizite la alte scoli, dar si o interesanta componenta culturala.

Poate cea mai emotionanta parte a acestei mobilitati a avut loc astazi, in Vinerea Mare pentru crestinii de religie ortodoxa. Impreuna cu elevii mei, am incondeiat oua si am vorbit despre traditii si obiceiuri pascale din Romania, am facut comparatie intre sarbatorile religioase PASTE si RAMAZAN din religiile noastre. Provocarea a fost cu atat mai mare cu cat scoala gazda este o scoala vocationala religioasa musulmana. Am fost incantata sa vad ca expozitia de oua incondeiate realizata cu elevii mei din Turcia, nu difera cu nimic de expozitia facuta cu elevii din scoala mea.



Multumesc directorului scolii Yusuf Karaka, colegei mele monitor in proiect Sevim Telis si minunatelor mele eleve pentru ca mi-au ingaduit sa aduc in scoala lor o bucatica din Romania Ei m-au facut sa ma simt la peste 2000 de km distanta de casa si familie, de Pasti …acasa!
Aceasta a fost adevarata lectie de astazi pentru noi toti: RESPECTUL, TOLERANTA si IUBIREA pentru OAMENI este adevarata RELIGIE. Acestea sunt competentele cheie ale viitorului!
Multumesc tuturor celor mi-au oferit aceasta oportunitate, o provocare unica in viata mea profesionala si un motiv de mare mandrie de a reprezenta scoala romaneasca in contextual european Erasmus Plus.

Un Paste luminat de minunea INVIERII lui HRISTOS pentru noi toti, indiferent unde ne aflam!”
"Dumnezeu nu e în cer, nu-i pe pământ. Dumnezeu e în inima noastră." - Mihai Eminescu”
Acest proiect este finanțat cu susținere din partea UE, prin Programul Erasmus+.
Această comunicare reflectă numai punctul de vedere al autorului, iar UE nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informațiilor pe care le conține.


Prof. Dr. Mihaela Cojocaru- coordonator proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin