01.12.2017

Start-Up pentru viață

Asociația Mutatis Mutandis  a realizat Ghidul Start-Up pentru viață care stabilește pașii unei decizii corecte de carieră pentru cei care se  simt provocați de alegerea unui profil, a unui liceu sau chiar a unei profesii. Ghidul este realizat de psiholog doctor Alina Căprioară și de  conferențiar doctor Mihai Căprioară și parte din el poate fi accesat gratuit la adresa 

http://schimbareainbine.ro/proiecte-2/start-uppentruviata

Ghidul va fi donat de Asociație școlilor din județ, iar exemplare din Ghid pot fi solicitate de către orice consilier educațional ca resursă în orientarea în carieră a elevilor.


În esență, pașii care ar trebui urmați de elevi pentru o bună orientare în carieră ar fi:

Cunoașterea de sine - care presupune atât nevoile psihologice prioritare sau emoțiile declasate de un anumit rol profesional cât și identificarea temperamentului, valorilor, aptitudinilor personale înainte de alegerea profesiei;

cunoașterea contextului în care se face alegerea: în ce licee se află profilul care ar corespunde identității tale? Câte locuri de muncă se găsesc în Bacău sau în România pentru această profesie? Care este salariul mediu în Bacău? Care sunt angajatorii? Care e profilul șomerului din județul Bacău?

Profilul meseriei dorite: ce responsabilități concrete vei avea?


Ghidul Start-up pentru viață a fost lansat miercuri, 29.11.2017, în cadrul unei Conferințe în care invitații au fost profesioniști băcăuani care au vorbit despre tainele meseriei lor, despre aptitudinile necesare, despre ce înseamnă, sau nu, diverse trasee în carieră:

 Ramona Vartolomei - designer vestimentar; Iuliana Geliman - arhitect; Sorin Ailenei - teolog; Vlad Popa - inginer; Gabriela Fotache - antreprenor; Dumitru Bontaș - profesor universitar; Alina Căprioară - psiholog; Dan George Stoica - avocat.

 Elevi din mai multe școli din județ au putut afla detalii despre profesii diverse, au experimentat emoția și necunoașterea orientării în carieră într-un experiment psihologic și au făcut cunoștință cu oameni care i-au introdus în culisele diverselor experiențe profesionale.


“Am gândit și organizat această conferință pentru că orientarea în carieră este un domeniu care pe cât pasionează, pe atât de abandonat este. Copii au nevoie de ghidare, de cunoaștere de sine pentru a face alegeri conștiente. Informațiile lor despre diverse meserii, despre viitor, despre piața muncii sunt ghidate după exemple familiale sau după ce văd în media, în grupul lor de apartenență. Este greu să știi ce vrei, ce poți și ce ți-ar plăcea să faci în viață când nu ai resurse de filtrare a informațiilor. De aceea, acest studiu este un instrument ce credem că poate fi util atât copiilor cât și consilierilor școlari”, a declarat Alina Căprioară, psiholog, președinte Asociația Mutandis Mutandis. 

Proiectul ”Start-Up pentru Viață” este implementat de Asociația Mutatis Mutandis și finanțat de Consiliul Județean Bacău în baza Contractului de finanțare nerambursabilă cu nr. ROCJBC350201700212100 din 24.07.2017 și are ca scop completarea competențelor formale cu dezvoltarea inteligenței sociale și emoționale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin