06.12.2016

Swimathon face valuri în comunitate pe 8 decembrie 2016



În 8 decembrie are loc a patra ediție Swimathon Bacău,  evenimentul-maraton de fundraising, la Bazinul Olimpic de Înot. Cu un mecanism testat și aprobat la nivel național, competiția sportivă este un pretext pentru inițiative sociale care să declanșeze interes și dincolo de sfera unor campanii umanitare clasice.
Swimathon este o platformă pe care se întâlnesc diverși actori sociali pentru a găsi soluții unor nevoi. Diferența însă o face înotul, competiția sportivă între amatori, luptători pentru un proiect.  Încurajați de susținători, aceștia transformă turele de bazin în donații, iar la finalul competiției câștigătorii sunt beneficiarii cauzelor. Fundația Comunitară Bacău, organizatorul evenimentului, acționează ca un liant între companii și beneficiari, între înotători și proiecte. În cele  trei ediții de până acum, Swimathon a angrenat peste 3300 de participanți, 32 de ONG-uri, 321 de înotători și 49 de echipe care au reușit să strângă peste 280.000 lei. 

Lucrurile se mișcă. Dacă faci valuri!
Anul acesta au decis să facă valuri un număr de 8 cauze. Proiectul Conexiuni în sănătate își propunecreșterea calității serviciului medical oferit pacienților prin îmbunătățirea comunicării personal medical-pacienti. Școala Gimnazială Nr. 10 Bacău susține proiectul 10+ (Atelierul performanței), prin care își propune să amenajeze o sală de festivități/un amfiteatru, unde ar putea găzdui festivități de premiere, simpozioane, întâlniri cu diverse personalități, lectorate cu părinții, dezbateri, cluburi. Tinerii voluntari Youthbankse implică cuproiectul Youthbank face valuri. Cunoscuți drept “cei mai tineri bancheri din România”, ei constituie, promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către alţi liceeni. Asociația Inimă Caldă vrea să dezvolte o Cantină socială, oferind sprijin celor care au nevoie nu doar de o masă, ci și de cineva care să le reamintească faptul că întotdeauna mai este o șansă. PhysioKinesis-Recuperare Medicală, în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor Bacău, Luminează viața nevăzătorilor, și vor aduce pentru nevăzătorii din Bacău un curs intensiv la ei "acasă" de tehnician meseur. Un grup de studenți de la Universitatea Vasile Alecsandri își propun îmbunătățirea domiciliului pentru facilitarea deplasării Andreei, rămasă paralizată după un accident de mașină. Asociația Eminenta Pro-Vrănceanu, cu spijinul Inner Wheel, își propune să protezeze piciorul lui Cătălin, elev al Colegiului National ,,Gheorghe Vranceanu" Bacau. În Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Răcăciuni, terapia prin teatru a transformat vieți și a creat Teatrul Gâșteni. Actorii au dat un alt sens existenței lor, dar pentru a continua terapia și pentru a ne bucura în continuare cuoriginalitatea lor, au nevoie să se poată mobiliza, aduna pentru repetiții și deplasa către sălile de teatru din alte orașe.


Mihai Căprioară, Director Fundația Comunitară Bacău

De ce funcționează Swimathon?

"Pentru că e un eveniment complet. E un moment în care se investește energie, putere financiară, educație civică. Este extrem de puternic și funcționează pentru că în Bacău sunt oameni care au înțeles importanța comunității, a inițiativelor sociale, a soluțiilor găsite împreună. Și bineînțeles, dacă adăugăm și competiția sportivă și diversele personalități locale sau naționale, obținem o rețetă a succesului. Este cumva “a win-win situation”. O asociație sau câțiva oameni înscriu o cauză, găsesc înotători și susținători, care strâng bani pentru soluționarea cauzei.  Actorii soluției sunt persoane fizice și firme care vor să fie parte a unei schimbări, să dea acea “mână de ajutor”, dincolo de orice alte beneficii. Anul acesta avem un mix foarte interesant. Nu sunt doar cauze umanitare ci și inițiative care vizează educația, sistemul sanitar.

Este Swimathon un eveniment care implică bani publici?

Nu. Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei Bacău, care a oferit gratuit Bazinul Olimpic de Înot. Swimathon nu este finanțat din fonduri publice, ci exclusiv prin efortul Fundației Comunitare Bacău și al partenerilor. În organizarea oricărui eveniment există costuri, resursă umană, fonduri care trebuie alocate acțiunilor de follow-up, recuzitei de eveniment. Iar când participarea la eveniment nu presupune o sumă fixă, ci un procent din donații, atunci riscul pe care ni-l asumăm este mare. De exemplu, anul trecut o echipă a costat Fundația Comunitară 633 lei (6 căști, medalii, Salvare, alte costuri de organizare) . Dacă echipa strânge 0 lei (și a fost un caz) sau  7000 lei ( iar un exemplu concret), ea plătește 9% organizatorilor. Când acest 9% e mai puțin decât costul investit, atunci restul banilor vin din bugetul Fundației. Financiar, totul este transparent. Fiecare donator e înscris pe site-ul www.fundatiacomunitarabacau.ro/swimathon la proiectul preferat. Raportăm fiecare ban. Audităm totul. ”

Interviu cu Nick Vercruyssen, Președintele Fundației Comunitare Bacău
Începând cu 2016, Președintele Consiliului Director este Nick Vercruyssen, owner al companiei IT ISCCO. Pentru el, un belgian mutat în Bacău, “ONG” “fundraising” și “comunitate” sunt cuvinte ale unui limbaj internațional valabil, valid și necesar.

De ce Swimathon?

Fiindcă e genul de eveniment care mi se pare firesc să se întâmple în societatea aceasta și în același timp pentru că implică Fundația Comunitară. Mă refer aici la genul de acțiune care nu se limitează la intervenție imediată atunci când există o nevoie, ci creează contextul, posibilitatea.  Swimathon e o experiență pentru toți cei implicați și e o demonstrație de forță cu o mare putere de educație în același timp.
Swimathon nu îți spune că nu ai și că nu poți, ci îți arată resursele din jurul tău (familie, prieteni, business-uri) și te face partener, nu “o mână întinsă”.

În 2015  ai pariat pe echipa ISCCO și ai dublat suma strânsă de înotători. A fost un exemplu de bună practică?

Mi s-a părut absolut normal ca eu să fiu primul om care pariază pe ei. A fost un act de mobilizare extraordinar din partea lor. Au înotat, au donat, au facut galerie.  Și-au chemat soții, soțiile, prietenii și copiii de acasă să doneze pentru ei. Iar dincolo de competiție, de entuzismul momentului și glumele despre  burti și șorturi de baie, au luptat împreună pentru a ajuta niște copiii meargă la scoală.Și au reușit.  Au fost o echipă și genul de oameni alături de care îmi doresc să cresc. Atât ca business, cât și ca om.

Vorbește “belgianul” din tine sau simți că zona aceasta implicare socială e pe un teren stabil și în Bacău?

Sigur vorbește belgianul din mine, deși nu mi-aș dori să fie așa. Eu vin dintr-o cultură în care ONG-urile reprezintă pe lângă  elemente vitale ale comunității și locuri de muncă respectate în care poți să crești, să te dezvolți. Aici văd mai degrabă o mentalitate conform căreia ong-istul trebuie sa fie voluntar, să se hrănească cu idealurile sale…și cam atât. Am fost plăcut surprins să găsesc în Bacău un ONG cu o altă abordare, într-o zonă stratetigă nu de intervenție imediată. Fundația construiește un mediu favorabil societății civile în care oamenii sunt obișnuiți și își doresc să acționeze, să doneze, să le pese. Și să facă asta fără să țină predici și dând lecții, ci oferindu-și  experiențe inedite, cum e Swimathon.  

Mihai Galinescu, medic, membru Consiliu Director Fundația Comunitară Bacău

Swimathonul este un concept care a fost inventat cu un scop dual: de fundraising, pe de o parte, și pe de alta parte, de educație a comunității. Pentru mine, cel de al doilea scop este cel mai important fiindcă, de fapt, Swimathon-ul oferă cadrul necesar, organizațional, de a permite unor oameni sau organizații de a obține fondurile necesare îndeplinirii unor vise, a unor nevoi. Conceptul stimulează dorința înnăscută a oamenilor de a a ajuta pe alți oameni. În concluzie, Swimathon-ul este, după mine, un curs care învată oamenii să își îndeplinească visele găsind resurse în comunitatea din care fac parte.

Swimathon se desfășoară de șapte ani în România prin fundațiile comunitare locale și a finanțat până acum peste 400 de proiecte cu 1.400.000 lei. În anul 2016, Swimathon are loc în șase orașe din țară: Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Oradea, Ploieşti.
Pentru informații actualizate, încrieri și donații, accesați site-ul www.fundatiacomunitarabacau.ro/swimathon.

Lucrurile se misca. Daca faci valuri. Fii parte a valului Swimathon Bacau 2016!
Mihai Căprioară, Director executiv, 0742153885

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin