13.10.2014

Cum a fost la Expo Agro Moldova 2014 organizata in Bacau

O varietate de produse și servicii vândute, contracte încheiate, 31 de agenți economici din domeniu, 19 fermieri,  21 mici producători din România, peste 3.000 de vizitatori și participarea la expoziția cu vânzare a celor peste 100 delegați ai Conferinței pe teme ale Agriculturii în România și a Dezvoltării Rurale, acesta este bilanțul pentru a treia ediție a Expo Agro Moldova 2014, organizată de S.C. Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A. (CAEx) în parteneriat cu Liga Asociațiilor Producătorilor  Agricoli din România, Camera Agricolă Bacău și Direcția pentru Agricultură Bacău. 


La finalul celor patru zile ale expoziției cei 3.000 de vizitatori, au beneficiat de o gamă diversificată de
produse și servicii de înaltă calitate, oferite de fermieri, producători, importatori dar și distribuitori.
Evenimentul a reprezentat un punct de atracție și din punct de vedere culinar, peste 500 de vizitatori s-au putut delecta cu preparate alese, și anume tocană ciobănească și berbecuț la proțap.


Conferința pe teme ale Agriculturii în România și a Dezvoltării Rurale s-a bucurat de prezența unor actori principali în domeniu, cu participare națională și internațională. În cadrul Conferinței s-au dezbătut teme precum  „Agricultura Ecologică în România”, „Importanța formelor asociative în dezvoltarea Agriculturii Românești”, „Cadrul legal și etapele realizării împrăștierii nămolurilor de la SEAU pe terenurile agricole”, „Criterii de pretabilitate a terenurilor pentru administrarea nămolurilor orășenești” și altele.


„ Evenimentul nostru a avut plus valoare și prin organizarea la Centrul de Conferințe a unui simpozion pe teme ale Agriculturii în România și a Dezvoltării Rurale, la care a participat, în premieră și o delegație internațională, formată din reprezentanți ai European Landowners′ Organisation (ELO), printre care Thierry de l′ Escaille, Secretar General al ELO. Evenimentul a beneficiat și de prezența domnului Senator și Membru în Comisia pentru Agricultură, Silvicultură și Dezvoltare Rurală Dragoș Luchian și a domnului Viceprimar al Municipiului Bacău Radu Ababei. De asemenea din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile a fost prezentă doamna Elena Tatomir. Mulțumesc cu această ocazie Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România și Companiei Regionale de Apă Bacău pentru implicarea, în parteneriat cu SC Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău SA, la organizarea Conferinței.”


 a declarat Corneliu Pricope, Directorul General al S.C. Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău S.A.

In cadrul evenimentului a avut loc si conferinta:

UTILIZAREA ÎN AGRICULTURĂ A NĂMOLURILOR DE LA STAȚIILE DE EPURARE A APELOR UZATE (SEAU)

S.C. Compania Regională de Apă Bacău S.A., în calitate de Beneficiar al proiectului major de investiții Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău (CCI2009 RO161 PR015) proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin POS Mediu 2007-2013, a organizat întâlnirea pe tema Utilizarea în agricultură a nămolurilor de la stațiile de epurare a apelor uzate, în data de 10 octombrie 2014, la Centrul de Afaceri și Expoziții Mircea Cancicov din Bacău.



Organizatorii și-au propus să aducă la cunoștința antreprenorilor și specialiștilor din domeniul agricol modul în care se pot utiliza nămolurile rezultate în urma procesului de epurare a apelor uzate pe terenurile agricole și împădurite, cu rezultate optime în ceea ce privește productivitatea și în condțiii de maximă securitate pentru sănătatea omului, a plantelor și animalelor.
În cadrul acestui eveniment antreprenorii din agricultură au avut ocazia de a iniția discuții detaliate și de a adresa întrebări concrete experților și specialiștilor români și străini de la firmele de consultanță din domeniu și de la compania de apă, în legătură cu atuurile pe care le prezintă nămolurile de la stațiile de epurare, pentru agricultură. 


Asa cum am mai spusu, evenimentul s-a bucurat, în prima parte, de prezența unei delegații străine de reprezentanți ai European LandownersOrganisation (ELO), printre care Thierry de l’Escaille, Secretar General al ELO și, de asemenea, de prezența mai multor reprezentanți ai autorităților române din domeniu precum reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Durabile, doamna Elena Tatomir, și președintele LAPAR domnul Laurențiu Baciu.

Dezbaterea propriu-zisă s-a concentrat pe tema utilizării în agricultură a nămolurilor de la SEAU. Reprezentanții S.C. CRAB S.A. și expertul de mediu al firmei de consultanță, Doamna Elena Săvescu, au deschis un dialog direct cu fermierii prezenți în număr mare la acest eveniment, în cadrul căruia a fost descris cadrul legal și avantajele utilizării în agricultură a unui astfel de produs și totodată au fost lămurite neclaritățile/dubiile pe care unii fermieri le-au exprimat cu privire la această metodă. 


Poate cel mai relevant exemplu de utilizare corectă și cu rezultate pozitive concrete a acestor nămoluri a fost cel expus de unul dintre fermierii care au încercat, pe propriile terenuri, această metodă. Domnul Ioan Chiriac, fermier, a descris pașii pa care i-a urmat pentru realizarea propriu-zisă a acțiunii de împrăștiere a nămolurilor pe terenurile agricole din comuna Itești în anul 2013, precum și rezultatele bune pe care le-a obținut în urma fertilizării solurilor cu acest produs.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin