18.12.2010

Probleme studentesti

Bună ziua,

Sunt student la universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău și am câteva lucruri pe suflet pe care aș vrea sa vi le comunic. Am observat numeroase nereguli în conducerea facultății care afectează viața studentilor de zi cu zi. Nu sunt aici sa fac dreptate, dar cred ca vorbesc în numele a mai multor studenți ce au văzut aceleași lucruri dar nu au avut cui sa le spuna. Presa este printre ultimele lucruri la care pot apela în speranța că aceste nereguli vor fi rezolvate.

Pentru început vă voi scrie despre lucruri mai puțin grave pentru studenti.

După cum am văzut într-un articol de anul trecut, ”anul 2009 a reprezentat pentru Universitatea aV. Alecsandri din Bacău un an al contrastelor"(Gabriel Pop) dar anul acesta nu a mai fost nici măcar culoare pentru a exista un contrast.
Am văzut că 90% dintre articolele despre universitate vorbesc despre politica, plagiat, ecologie, etc. dar parcă lumea a uitat că studenții nu sunt cifre sau valută, ci oameni tineri care reprezintă viitorul. Dupa cum e situația viitorul nu arată bine.

Văzută din afară UVA arată la fel ca o universitate normală, dar odata ce ați intrat in campus se poate vedea cum au fost facute lucrurile.
Sunt două porți cu ieșire directă pe trotuarul de pe Strada Mărășești, dar nici una dintre ele nu a fost deschisă niciodată, și nici nu cred ca este intenționat sa se deschida vreodată, dar totuși care este rolul lor?

Cantina este deschisă între orele 11:30 – 15:00. Totul este ok, dar trebuie sa avem în vedere că nu toți studenții pot ajunge la cantină între acele ore. Seara nu este deschisă si mancare nu poate fi facută in căminul știința deoarece instalatia electrică nu permite introducerea unui reșou.

În fața corpului C (lângă spital) a fost amenajat foarte frumos trotuarul si spațiul pentru bănci cu dale de piatră găurite. S-a pus nisip în ele, dar acesta s-a lăsat și acum nu se poate circula fara sa intri cu o parte a talpii in găuri. Intrând se poate spune ca arata ca o universitate din occident, dar occidentalismul s-a oprit la primul set de scări, după care revenim în Romania. Au fost instalate aparate de aer condiționat în sălile de clasă, dar în afară clădirii, în loc de ventilatoarele de aerisire atârnă niște cabluri. În primăvara/vara acestui an s-au taiat copacii din fața corpului C, dar cu ce scop? Să modifice ce? Sau poate au tăiat copacii să fie vizibile cablurile (sau viitoarele ventilatoare pentru aer condiționat)?
Acestea sunt doar câteva dintre semi-investițiile vizibile la o primă vedere.
________________________________
Acum vă voi scrie despre partea mai tristă a Universității, și anume căminele.
0. Toata lumea a vorbit că s-a deschis căminul ultra-luxos de pe Violetelor. Din păcate nu toți studenții (mai bine zis o mica parte) locuiesc acolo. Să nu uităm că prețurile de 250 RON pentru bugetari si 340 RON pentru studenții de la taxa.
1. Să începem cu căminul de fete care s-a renovat pe afară, dar înăuntru stă neschimbat de mult timp. Tarifele în acest cămin sunt acceptabile, pana la 230 RON pentru locurile de la taxa.
2. Căminul mixt a fost și el renovat acum 4 ani, dar nu a fost întreținut aproape deloc. Sistemul de aerisire de la dusuri nu poate fi folosit corespunzator, deoarece face mai mult curent decât să scoată aburul afară. Pentru o persoană care abia s-a spălat pe cap nu este așa de sănătos. Există un geam, dar și acesta dacă e deschis nu iese tot aburul afara. Cu toata aceasta umezeala pana la sfarsitul unui an universitar se face un strat de igrasie. Chiuvetele se înfundă tot timpul, și nu neapărat din cauza resturilor adunate, ci și din cauza furtunelor de scurgere instalate de mântuiala. Tarifele sunt de 140 RON pentru locurile de la buget si 230 pentru locurile de la taxă. Un preț putin cam piperat fiind vorba de camera cu 4 persoane si baie în capătul holului.
3. Căminul Știința a fost renovat parțial și de mântuiala. Parterul, etajul 2 si 3 arata acceptabil, dar se poate observa că lucrările nu au avut nici o ordine și prin unele locuri în baie este mucegai.
Etajul 1: aici s-a făcut un experiment. S-a încercat transformarea unui etaj plin cu birouri în camere de cămin (cum probabil au fost inițial) în mai puțin de 1 lună (și probabil fără fonduri). Când s-a deschis anul universitar în camere erau doar paturi și saltele (câteodata și dulapuri). Parchetul este (depinde de camera) mai mult sau mai puțin la locul lui. Geamurile sunt aceleași de când s-a construit căminul, cu un geam dublu fix pe mijloc si pe margini doar cu 1 singur geam. Camerele nu au etajere, si toate cursurile/materialele pentru facultate sunt puse pe unde se poate. Căldura este doar daca țin geamul închis fără să aerisesc. Caloriferele sunt calde când si când, și mai tot timpul este frig. Băile sunt cred ca mai putin intretinute decat cele publice. Aș dori sa veniți să vedeți ca să ma credeți. Cepuri de lemn izolate cu cârpe bagate in găurile din conductele aflate deasupra capului în baie.
Aceste lucruri nu ar fi o problemă dacă tariful ar fi de maxim 50 RON cum este in alte centre universitare care arata la fel. dar pretul este de 120 RON pentru locurile la buget si 200 RON pentru locurile la taxa.
Mă consultam cu studenți din alte centre universitare și mi-au zis că aș putea să sun la OPC sau ceva de genul asta, dar odata ce este dat in uz are autorizatie (cine stie cum a fost luata) de functionare chiar daca arată cum arată.
________________________________________
Aceste tarife sunt mari având în vedere că majoritatea studenților care stau în cămine sunt de la țară și nu au o situație financiară prea bună.
Administrația comunică la toată lumea ca avem noroc că prindem loc, dar totuși sunt camere libere și acum la 2 luni de la începutul anului universitar.
Eu nu mai înteleg nimic din ce vor ei să facă. Și facultatea și căminul costă mulți bani și văd că nu primesc înapoi măcar ½ din valoarea pe care o plătesc. Am încercat să vorbesc cu Liga Studentilor (care nu rezolva nimic din problemele studențești), dar ei mă trimit la Administratori și aceștia dau vina pe conducere, iar la conducere daca mă duc nu sunt băgat în seamă.
Investițiile făcute aici sunt de fațada, la fel ca în multe alte locuri.
Am impresia că ei au uitat că universitățile sunt facute pentru STUDENȚI și nu împotriva lor.
Dacă nici dumneavoastră nu veți da importanță acestui mesaj voi căuta pe cineva care va fi interesat și de perspectiva studentului de rând.
Va rog să veniți să verificați daca afirmațiile mele sunt adevărate.
Doresc să rămân anonim deoarece încă învăț în această universitate și nu doresc a avea probleme.



Universitatea Bacau are oricand dreptul la replica, propunand sa si-l exprime referitor la acuzatiile aduse.



O alta problema a studentilor, dar la nivel national, este  trimisa printr-o scrisoare de catre presedintele UNSR:

"Uniunea Națională a Studenților din România (U.N.S.R.) își exprimă, încă o dată, nemulțumirea față de modul în care conducerea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în frunte cu domnul Ministru Funeriu, înțelege să trateze problemele studenților români. Dovedind nu numai dezinteres față de situația comunității studențești, dar și rea-credință în ceea ce privește respectarea drepturilor studenților, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului întârzie în mod deliberat procesul de atribuire a locurilor în taberele studențești de iarnă, și aceasta în condițiile în care resursele financiare au fost, oricum, prevăzute în bugetul pentru acest an. Garanțiile oferite de conducerea Ministerului în ultima perioadă nu fac decât să ilustreze, încă o dată, atitudinea sfidătoare a domnului Funeriu și a subalternilor săi față de studenți, întrucât este mai mult decât evident că, în condițiile în care semestrul întâi al anului universitar 2010/2011 se va încheia peste doar câteva zile, rămâne foarte puțin timp pentru finalizarea procesului de atribuire a locurilor în tabere. Prin prelungirea nejustificată a acestui proces, Ministerul urmărește, probabil, să dea naștere unei situații în care studenții să intre în criză de timp și, astfel, de locurile din tabere să beneficieze numai persoanele agreate de conducerea MECTS. De altfel, nici până la data de 17 decembrie 2010, așadar cu numai o săptămână înainte de încheierea semestrului și cu numai două săptămâni înainte de sfârșitul anului 2010, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nu a emis metodologia de atribuire a locurilor în tabere, ba, mai mult decât atât, nu a făcut publice nici măcar contractele cu operatorii hotelieri, urmărind, probabil, și în acest caz, satisfacerea clientelei politice.

Domnul Ministru Daniel Funeriu, în nota obișnuită, refuză cu obstinație dialogul cu Uniunea Națională a Studenților din România, alegând să-și manifeste, în continuare, aroganța și indiferența față de reprezentanții studenților români. După ce a dovedit, de atâtea ori, că nu este în stare să îmbunătățească situația studenților, Domnul Funeriu arată acum că nu dorește nici măcar să respecte minimele drepturi de care ar trebui să beneficieze studenții merituoși, prin atribuirea unor bilete de tabără.

În aceste condiții, U.N.S.R. somează public conducerea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului să urgenteze, în al doisprezecelea ceas, procesul de atribuire a locurilor în taberele studențești și să dea dovadă de transparență în acest proces. De asemenea, solicităm demararea unei anchete de către Corpul de Control al Primului-Ministru, care să vizeze elucidarea motivelor pentru care Domnul Ministru Funeriu și Ministerul pe care îl conduce nu au realizat nici până acum metodologia de atribuire a locurilor în taberele studențești de iarnă, pentru anul universitar 2010/2011, blocând astfel execuția bugetară pe acest segment."


Presedinte UNSR

Poenaru Ion

3 comentarii:

  1. sunt studenta la Universitatea Vasile Alecsandri, si majoritatea cursurilor le fac in sala c3, ceea ce este un chin.. stai mai mult pe vine decat pe scaun...sa nu mai vorbim de faptul ca 20% din ele sunt rupte de tot... am vrut si eu sa fac un articol referitor la nereguli insa timpul nu mi-a permis

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasand la o parte problema mobilierului si a dotarilor, n-am vazut vreo referire la faptul ca se invata ca la id sau ifr. Calitatea cursurilor si a seminariilor lasa de dorit..

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa nu vorbim de studenti caministi care nu au cei 7 ani de acasa,care daca te trezesti luni diminetza in caminul studentesc nu ai loc unde sa calci

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin