27.12.2010

Oul mincinos

Daca Adrian Nastase ne invita sa-i numaram ouale, eu va invit sa le verificati inainte de a le cumpara. Un exemplu de ou mincinos este cel din imagine, pe care l-am gasit intr-un superkmarket bacauan, unde pe cutie scrie "LA TARA" iar daca te uiti pe codul oului, vezi ca incepe cu cifra 3, deci cele mai slabe.

Majoritatea ouălor comercializate în hipermarketurile bacauane provin de la găini crescute în baterii, cu hormoni de stres şi alte substanţe nocive. Din cauza efectelor dăunătoare pe care acestea le pot avea asupra sănătăţii, Uniunea Europeană a decis interzicerea lor începînd din ianuarie 2012.


Daca nu stiati, ouale sunt impartie in 4 categorii de calitate si se disting prin prima cifra de pe codul stantat care vă spune în ce condiţii a fost crescută găina de la care provine oul, dacă a beneficiat de o alimentaţie ecologică sau nu.

Dacă prima cifră a codului de pe ouă este 3
, (cum este si cazul din imgine) atunci găinile de la care provin au fost crescute în baterii. Este vorba despre cuşti făcute din sîrmă de fier, unde intr‑un metru pătrat se înghesuiesc 18 găini. Aceste cuşti beneficiază doar de lumină artificială, care, adesea, este păstrată mai mult
decît durata unei zile normale solare pentru a creşte producţia de ouă. Aceste ouă sînt cele mai puţin sănătoase deoarece conţin numeroase substanţe nocive şi hormoni de creştere.

Ouăle care provin de la găini crescute pe sol sînt marcate cu cifra 1, cele de la păsările dezvoltate în aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice ‑ cu 0. Acestea din urmă sînt cele mai sănătoase, dar nu le-am vazut pana acum prin Bacau. Dupa cifra urmeaza codul tarii. La noi este RO. 

2 comentarii:

  1. foarte util articolul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Desi e vorba de un produs de toata ziua, lumea cunoaste mai rar aceste "detalii".
    Bun articol.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin