17.12.2010

Lumina pacii de la Betleem

După ce PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iaşi, va oficia sâmbătă, 18 decembrie 2010, la ora 10.00, în biserica "Sf. Tereza a Pruncului Isus" din Roman, o Liturghie în cadrul căreia va avea loc ceremonia de împărţire a Luminii păcii de la Betleem, în aceeaşi zi, începând cu ora 18.00, va fi celebrată la Parohia „Fericitul Ieremia”, str. Digu Bârnat, nr. 4 (lângă Selgros), împărţirea Luminii păcii pentru comunităţile din Bacău, ceremonie la care sunteti invitati.

Vor fi prezenţi scoutişti (cercetaşi) din mai multe centre locale Scout, diferite asociaţii de tineri şi copii.

Tinerii vor fi îndemnaţi să ducă Lumina păcii mai departe, mai ales în casele unde se trăieşte într-o situaţie de "întuneric" din mai multe cauze: sărăcie, singurătate (bătrâni, văduve), lipsă de credinţă, neînţelegeri, probleme de sănătate etc.

După cum se ştie, în Bazilica Naşterii Domnului din Betleem arde mereu, încă de la începuturile creştinismului, o lumină care-l semnifică pe Cristos, lumina lumii.
"Lumina păcii de la Betleem" este un simbol al păcii şi al ecumenismului, reprezentat printr-o flacără aprinsă la grota din Betleem, unde s-a născut Isus Cristos, şi distribuită apoi în toată Europa şi peste ocean cu ajutorul cercetaşilor.


Proiectul "Lumina păcii de la Betleem" a fost iniţiat de un grup de cercetaşi din Viena care au preluat ideea televiziunii publice austriece ORF, în urmă cu 21 de ani. 

Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, scoutiştii (cercetaşii) din Moldova au adus în ţară Lumina păcii de la Betleem. În acest scop, zece tineri, însoţiţi de pr. Adrian Blăjuţă, asistent spiritual scout pe zona Bacău, s-au deplasat la Viena (Austria), unde, în ziua de 11 decembrie, într-o ceremonie religioasă ecumenică, Ştefan, copilul care a adus anul acesta Lumina adusă direct de la Betleem, a aprins lumânarea delegaţiei române. La ceremonia din biserica fraţilor salezieni "Sf. Ioan Bosco" din Viena au participat tineri din aproape 30 de ţări, din mai multe confesiuni: catolici, ortodocşi, protestanţi, anglicani. 

De la Viena, cercetaşii au mers în propria ţară pentru a da mai departe acest simbol, prin diferite acţiuni.
În mai multe comunităţi ceremonia de împărţire a Luminii se desfăşoară concomitent, în seara zilei de 18 decembrie, la ora 18.00. În zilele care vor urma, tinerii vor vizita diferite instituţii medicale, de asistenţă socială sau de educaţie, în care vor oferi acest simbol însoţit de un mesaj specific.

În preajma Crăciunului, prin Lumina păcii, se doreşte transmiterea unui mesaj de pace în comunităţi, în familii şi în viaţa fiecăruia prin Pruncul Isus născut la Betleem care este semănătorul păcii în lume.

Un comentariu:

  1. Lumina Pacii de la Betleem va fi impartita si la biserica catolica din centru, in cadrul sfintei liturghii din seara de Ajun.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin