01.12.2010

Digul e gata

In cursul lunii noiembrie au fost finalizate doua importante lucrari de aparare impotriva inundatiilor pe raul Siret, respectiv „Dig mal drept rau Siret aval UHE Galbeni, judetul Bacau – etapa II” si „Dig mal drept rau Siret aval UHE Racaciuni, judetul Bacau – etapa II”.
Lucrarea „Dig mal drept rau Siret aval UHE Galbeni, judetul Bacau – etapa II” este amplasata pe malul drept
al raului Siret, pe raza comunei Faraoani, in coada lacului de acumulare Racaciuni.

Cea de a doua lucrare, „Dig mal drept rau Siret aval UHE Racaciuni, judetul Bacau – etapa II”, este amplasata pe malul drept al raului Siret, pe raza comunei Orbeni, in coada lacului de acumulare Beresti.
Lucrarile au fost promovate in urma inundatiilor din anul 2008. Ca urmare a viiturii produse pe raul Siret in luna iulie 2008, digurile au fost puternic erodate, pana la baza, fiind puse in pericol. Lucrarile au avut ca scop prevenirea distrugerii digurilor, evitarea prabusirii acestora, precum si inlaturarea pericolului de inundare a terenurilor aparate.

Studiul de fezabilitate prevede aplicarea de solutii tehnice cu lucrari elastice. Lucrarile necesare (consolidare de mal cu saci de geotextil umpluti cu material local) au fost impartite in doua etape.
Prima etapa a fost realizata in 2008, cand, prin HG 833 si 834/2008, au fost alocate fonduri de la bugetul statului si de la Fondul de Mediu. Lucrarea „Dig mal drept rau Siret aval UHE Galbeni, judetul Bacau – etapa I” a avut o valoare de 773.262 lei, din care s-au realizat consolidari de mal pe o lungime de 250 metri. Valoarea lucrarii „Dig mal drept rau Siret aval UHE Racaciuni, judetul Bacau – etapa I” a fost de 772.412 lei, din care s-au realizat consolidari de mal pe o lungime de 268 metri.

Cea de a doua etapa a fost realizata anul acesta, cu fonduri de la bugetul de stat. Lucrarea „Dig mal drept rau Siret aval UHE Galbeni, judetul Bacau – etapa II” a avut o valoare de 476.691 lei, constand in consolidari de mal pe o lungime de 228 metri. Lucrarea „Dig mal drept rau Siret aval UHE Racaciuni, judetul Bacau – etapa II” a avut o valoare de 614.797 lei si a constat in consolidari de mal pe o lungime de 232 metri. Ambele lucrari au fost atribuite prin licitatie, fiind realizate de SC Constructii Feroviare Drumuri si Poduri SRL Buzau, respectiv SC SERVRUT CONSTRUCT SRL Racaciuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin