15.10.2009

Nuntă ca-n povesti cu '' Zestrea '' de la Bacau

In urmă cu peste un an, ascultam planurile de desfăşurare a anui festival, cu folclor, obiceiuri de nuntă si alte traditii. Iata că eforturile si munca au dat roade, si visul doamnei Camelia Rosu s-a implinit. Am fost de fată la unele momente de pregatire a evenimentului, si am vazut cât efort este depus pentru a realiza ceva inedit si frumos.

Sâmbata 10 octombrie 2009, in comuna Sarata de lânga Bacau, a avut loc Festivalul National de Folclor si Traditii Populare ''Zestrea'', editia I. Organizatorii acestui festival au fost ''Asociatia Cultura Ca la noi'' impreuna cu Primaria comunei Sarata, Asociaţia culturală ,,Saratelul”, '' Ciobanasul'' Asociaţia ,,Balada Bucovinei”, Teatrul Municipal ,,Bacovia” Bacău si multi altii.

Prima editie a debutat cu peste 15 formatii din toata tara, cu traditii si obiceiuri din Moldova, zonele Asău, Hemeiusi, Căiuti, Agăs, Sascut, Podu Turcului, Sarata...punându-se accent pe traditiile de nunta. S-a plecat cu o trasura, spre mireasa, cu alaiuri, unde mai apoi s-au desfaşurat obiceiurile de pregatire, bărbieritul mirelui, aranjatul miresei, etc...

Dupa ce s-a jucat zestrea, a fost platită dar nelipsind momentele umoristice incepând de la bărbierutul mirelui pană la sfarsit, trecând la registrul trist de despartirea mirilor de casa părinteasca. Rolul mirelui a fost jucat de Marian Lungu, care a fost prezent si la Târgul de Procoavă desfasurat recent in Bacau, cu un stand de port popular din Sănduleni. Mireasa a fost din locul unde s-a desfaşurat actiunea, adica Sarata. Etnomuzicologului George Sârbu, pe care l-am cunoscut personal, a fost cel care a coordonat buna desfăşurare a interpretării pieselor si nu numai. În cadrul momentului de nuntă au fost prezenţi interpreţii de muzică populară Maria Tătaru, Oltita Todirca, Anton Achitei,Nicu Chiriţa, Oana Creţu, Doina Plantoş, Răzvan Ciorcila, Maria Enache.

Asadar editia I, a Festivalului National de Folclor si Traditii Populare ''Zestrea'', a fost un real succes, si aşteptăm cu nerăbdare urmatoarea editie. Felicitări si succes in continuare !



Un comentariu:

LinkWithin