19.04.2025

Încep înscrierile pentru Gala Premiilor Comunității Băcăuane, ediția a XXII-a

Ediția a XXII-a a Galei Premiilor Comunității Băcăuane, cel mai longeviv eveniment regional dedicat recunoașterii meritelor celor care contribuie la binele comunității și sprijinirii programelor sociale derulate de Fundația de Sprijin Comunitar, va avea loc în acest an la elegantul Salon de evenimente „Podu cu Lanțuri” din Bacău, în seara zilei de 15 mai. 

Evenimentul continuă tradiția de a reuni peste 200 de reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri și ai comunității locale pentru a celebra oamenii și organizațiile care fac diferența în județul Bacău, prin implicare și responsabilitate socială.

Ediția de anul acesta propune o temă inedită: „Viitorul prin ochi de copil”, o provocare de a privi lumea prin ochii copiilor, de a le asculta visurile și a le oferi speranța unui viitor mai bun. Pentru prea mulți dintre ei, viitorul este marcat de lipsuri, incertitudini și obstacole greu de depășit fără sprijinul nostru!

”Prin programele sale sociale, Fundația de Sprijin Comunitar aduce lumină și speranță în viețile copiilor din medii vulnerabile, oferindu-le acces la educație, îngrijire, consiliere și sprijin pentru a-și construi un viitor demn. Fie că vorbim despre centrele educaționale Clubul cu Lipici, sprijin pentru familiile aflate în dificultate, programul de burse pentru liceu și activități care le oferă copiilor șansa de a-și descoperi potențialul, toate aceste inițiative sunt posibile doar prin generozitatea și implicarea celor care cred în puterea schimbării și vor răspunde invitației noastre de a participa cu un pachet de sponsorizare la evenimentul din data de 15 mai.” Gabriela Achihăi, președinte FSC.

Pentru al treilea an consecutiv, Gala se va bucura de prezența unei gazde speciale, cunoscuta realizatoare TVR Iuliana Marciuc, care revine cu plăcere alături de societatea civilă băcăuană, pentru a susține proiectele FSC și a-și oferi contribuția valoroasă și plină de eleganță la desfășurarea evenimentului.

Programul Galei va include și o tombolă atractivă, cu premii oferite generos de companiile locale, precum și licitații de obiecte speciale și de colecție, printre acestea numărându-se și un tricou cu dedicație specială și semnătura multiplului campion olimpic și internațional, copilul minune al înotului românesc, David Popovici! Organizatorii promit și alte momente artistice și surprize care vor încânta invitații pe parcursul serii.

Seara va fi una specială, presărată cu momente artistice pregătite de voluntarii FSC și copiii de la Cluburile cu Lipici, iar momentul muzical central al serii va fi oferit de o altă tânără revelație a momentului, Vocea de Aur a României la ediția din 2024 a celebrei emisiuni de talente, Aura Șova! După ce, acum mai mulți ani, a încântat publicul pe scena Galei Voluntarului, tânăra băcăuancă a ajuns să cucerească inimile întregii țări, iar în seara Galei va reveni în Bacău pentru un recital extraordinar.

Conform tradiției, momentul central al serii va fi decernarea Premiilor Comunității Băcăuane. Acestea vor recompensa inițiativele ONG-urilor, instituțiilor, persoanelor fizice și companiilor care au avut un impact pozitiv semnificativ prin acțiuni sociale, educaționale și comunitare desfășurate pe parcursul anului precedent. Nominalizările sunt publice și pot fi făcute de oricine a implementat sau cunoaște și dorește să promoveze public un proiect de impact realizat în comunitatea noastră în anul 2024, acestea putând fi transmise prin formularele speciale disponibile pe pagina https://fsc.ro/implica-te/evenimente-de-strangere-de-fonduri/gala-premiilor-comunitatii/fa-o-nominalizare/ , în perioada 1–28 aprilie 2025. Conform regulamentului, nominalizările nu trebuie să aibă conotații politice.

Fiind un eveniment caritabil, participarea firmelor se realizează prin sponsorizări deductibile din impozitul pe profit, fonduri care vor susține programele sociale și educaționale ale FSC, dedicate copiilor, tinerilor și bătrânilor din comunitatea băcăuană. Detalii privind sponsorizările și beneficiile aferente sunt disponibile pe www.fsc.ro, sau contactând coordonatorul Galei, Ionuț Chiriță, la telefon 0728 028 082.

17.04.2025

“De la gând la întâmplare”

Solista Mădălina Petrache, împreună cu Grupul Vocal Florile Siretului, vă propun o invitație la cel mai recent videoclip al lor. Cu vârste variate de la mic la mare, uniți prin prisma muzicii, își doresc să pătrundă în sufletul ascultătorilor.

Locul ales pentru realizarea proiectului a fost mănăstirea Sfântul Ierarh "Nicolae" din comuna Parincea, judetul Bacău.

În tihna și sacralitatea acestui loc sfânt, au realizat *reintrepretarea* pricesnei „Iisuse al meu prieten scump”, ilustrată într-un videoclip.

Alături de Grupul Vocal „Florile Siretului”, au reunit rugăciunea și smerenia într-o armonie unică, fiind susținuți cu multă dragoste și bunătate de Părintele Protosinghel Calinic, cât și a Maicii Starețe Stavofrora Tatiana.Totul s-a petrecut armonios sub privirile și îndrumările tuturor maicilor din mănăstire.

Fiecare cadru al videoclipului poartă cu sine o fărâmă din pacea acelei zile binecuvântate, o zi în care Cerul și Pământul s-au întâlnit prin cântare și rugăciune, iar inimile au vibrat la unison sub semnul credinței. 

"Într-o zi binecuvântată de joi, înaintea Sfintelor Sărbători Pascale, cu emoție, am avut privilegiul de a lucra la un proiect deosebit, ce oglindește frumusețea credinței și adâncimea sufletului. 

Cu recunoștință, le transmitem gânduri bune și mulțumirea noastră întregii familii de la locașul mănăstirii, cei care, prin rugăciune, dăruiesc iubire, și păstrează vie puterea credinței."

Privirile schimbate între membrii grupului și cei care le-au fost alături reflectau o legătură tainică, născută din emoția momentului. Magia întregii zile a surprins unirea glasurilor, într-un cor nevăzut, acompaniind vocea interioară a credinței. 

"În această perioadă sfântă a Săptămânii Patimilor, vă invităm să reflectați asupra iubirii lui Iisus Hristos și să vă deschideți inimile spre pacea pe care credința o oferă. Săptămâna Patimilor ne amintește nu doar de jertfa Mântuitorului, ci și de puterea iertării, a smereniei și a renașterii spirituale.

Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, vă dorim să trăiți bucuria Învierii în cele mai profunde straturi ale sufletului.

Vă propunem să lăsați cântarea și rugăciunea să vă însoțească.

Cu recunoștință și bucurie,  

Mădălina Petrache și Grupul Vocal „Florile Siretului”.

12.04.2025

Școala băcăuană pe meleaguri turcești

Școala Gimnazială Berești-Tazlău a depus proiectul erasmus KA122 cu titlul ,,Competențe și abilități noi pentru o școală prietenoasă”, care a fost declarat eligibil.

Mobilitățile s-au desfășurat in superbul oraș istoric Konya din Turcia. Scopul proiectului este de a crește gradul de incluziune al școlii, de a îmbunătăți experiența educațională a elevilor, cu focusul pe prevenirea abandonului școlar și reducerea părăsirii timpurii a sistemului de învățamânt.

La mobilitatea profesorilor și cursul de formare, au participat un număr de 8 profesori. La mobilitatea elevilor au participat un număr de 10 elevi și 2 profesori însoțitori.

Entuziazmul, bucuria, implicarea , cooperarea, împărtășirea experiențelor și a tradițiilor s-au impletit într-o reușită de succes.

Participarea la aceste activități cu elevi și profesori, ajută la creșterea încrederii în sine la toți cei care participă la procesul educativ, la introducerea unor metode centrate pe nevoile elevilor, la crearea unui mediu educațional stimulant și incluziv.

09.04.2025

SmartEd – AI Integration in Schools

📖 Învățarea pe tot parcursul vieții (Lifelong Learning) are un rol esențial în devenirea profesională a cadrelor didactice și a calității oferite elevilor, prin dezvoltarea de competențe noi, prin îmbunătățirea abilităților pedagogice și prin diversificarea metodelor de predare. Acest lucru le permite să răspundă mai bine diverselor nevoi ale elevilor. 

De asemenea, participarea cadrelor didactice la cursuri de formare continuă și la activități de dezvoltare profesională poate crește motivația și satisfacția acestora în carieră. 

Astfel, îi perioada 1-5 aprilie, 4 profesori din partea Asociației pentru Educație și Formare ASEF din Bacău, au participat la mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus+ LTTA SmartEd – AI Integration in Schools, în Massafra, Italia.

Instituția organizatoare, UNIVERSITÀ POPOLARE DELLE GRAVINE IONICHE din Italia, a inițiat activități cu parteneri din 6 țări europene: Turcia, România, Croația, Grecia, Cipru și Lituania. 

Delegația din partea României🇹🇩 a fost reprezentată de: profesor consilier școlar Alexandrina Scorțanu, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău, Crina-Cătălina Muraru, profesor de informatică la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău, Simona-Andreea Șova, profesor de limba și literatura română la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău și Ana Maria Andrioaie, profesor de limba și literatura engleză la Colegiul „Mihai Eminescu” din Bacău.

Scopul mobilității a constat din prezentarea Programului de formare a profesorilor Integrarea AI pentru educația incluzivă și stabilirea modalităților de diseminare și pilotare a acestuia în școlile partenere și în comunitate. Participarea la această mobilitate Erasmus+ le-a oferit celor 4 cadre didactice din România oportunitatea de a acumula cunoștințe valoroase atât în domeniul AI, cât și pe plan personal: au învățat metode și strategii educaționale moderne, centrate pe elev și pe învățarea activă, pe care le pot aplica direct în activitatea lor didactică, au descoperit instrumente digitale noi, care pot facilita procesul de predare-învățare și pot crește implicarea elevilor în clasă, au dobândit o mai bună înțelegere a unor concepte precum AI, învățare colaborativă, lucru care le-a ajutat să conștientizeze importanța promovării toleranței, diversității și cooperării între culturi diferite. 

De asemenea, pe lângă cunoștințele teoretice, au avut ocazia să observe bune practici educaționale dintr-o altă țară și să le compare cu cele din sistemul românesc. Schimbul de idei cu participanți din alte țări europene a fost extrem de valoros, iar discuțiile și activitățile comune le-au ajutat să-și dezvolte gândirea critică, capacitatea de adaptare și abilitățile de comunicare în limba engleză.

Pe plan profesional, experiența mobilității le-a oferit celor 4 cadre didactice oportunitatea de a învăța și aplica noi metode de predare și instrumente educaționale inovatoare. Au devenit mai deschise în integrarea tehnologiei în procesul educațional și mai atente la nevoile individuale ale elevilor. Schimbul de bune practici cu colegi din alte țări europene le-a oferit perspective noi în educație și le-a întărit dorința de a inova în sala de clasă. De asemenea, le-a ajutat să-și dezvolte abilitățile de comunicare într-un context internațional și să-și îmbunătățească competențele lingvistice. Pe plan personal, mobilitatea a fost o experiență deosebit de valoroasă. Au avut ocazia să cunoască oameni din culturi diferite, să învețe să colaboreze într-un mediu multicultural, să își depășească zona de confort, să-și consolideze încrederea în sine, flexibilitatea, capacitatea de a se adapta la situații noi și să devină mai conștiente de importanța dialogului intercultural și a valorilor europene.

În ansamblu, învățarea pe tot parcursul vieții este crucială atât în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, cât și pentru crearea unui mediu educațional de calitate, care să răspundă nevoilor elevilor și să contribuie la formarea unor cetățeni bine pregătiți pentru viitor.





LinkWithin