06.03.2014

„Documentele reeducării“ se lanseaza in Bacau

Asociația Culturală „Cealaltă Românie” organizează vineri, 7 martie, de la ora 12, în sala de conferințe a Pensiunii Studio din Bacău o conferință despre „reeducarea” de tip „Pitești” din anii ´50 ai secolului trecut, la care va fi prezent autorul lucrării „Documentele reeducării”, istoricul Mircea Stănescu.  Cartea a apărut la sfârșitul anului trecut  la editura „Vicovia”. La eveniment sunt invitați oameni de cultură, reprezentanți ai sistemului penitenciar, ai mass-media dar și autoritățile publice locale.

Mircea Stănescu este absolvent al Facultății de Filosofie a Universității București (1994) și doctor al
aceleiași Universități (1999). A făcut stagii de cercetare în istorie contemporană și științe politice la Universitatea Toulouse le Mirail (1996), Institut d’Études Politiques (1999–2002) și Maison des Sciences de l’Homme din Paris (2002). În prezent este arhivist la Biroul de Arhive Contemporane al Arhivelor Naționale ale României. Este autorul trilogiei Reeducarea în România comunistă (Polirom, 2010–2012) și al lucrării The Reeducation Trials in communist Romania, 19521960 – Procesul reeducării în România comunistă – (East European Monographs, Columbia University Press, 2011).

Volumul de față conține documente inedite preluate din Arhiva CNSAS  și sunt grupate pe capitole, în mod cronologic, și potrivit cu dosarele din care au fost selectate și este structurat astfel:
Studiu introductiv                                                                                  
Étude introductive       
Notă asupra ediţiei      
Lista documentelor      
I. PROCESUL GRUPULUI ȚURCANU
Prezentarea documentului    
II. PROCESUL GRUPULUI CADRELOR M.A.I.   
Prezentarea documentelor    
III. PROCESUL GRUPULUI VALERIU NEGULESCU      
Prezentarea documentelor    
INDICE DE NUME   
ANEXĂ cu fotografii.

Autorul prezintă documentele așa cum au fost obținute, cu greșeli de ortografie, punctuație, stil  ori conținut, intervenția acestuia rezumându-se la notele din subsol  sau paranteze drepte în text fără a neglija notațiile de pe marginea documentelor cât și sublinierile cu vădita intenție de a nu prejudicia în niciun fel materialul original.

În „Notă asupra ediției” Mircea Stănescu ne aduce la cunoștință  că „până în prezent au fost publicate două volume de documente având ca subiect „reeducarea“: Memorialul ororii. Documente ale procesului reeducării din închisorile Piteşti, Gherla, Editura Vremea, Bucureşti, 1995, şi ediţia istoricului Dumitru Lăcătuşu împreună cu Alin Mureşan, Casa Terorii. Documente privind penitenciarul Piteşti (1947–1977), Polirom, Iaşi, 2009. Primul cuprinde, în principal, documente ale anchetei şi procesului grupului Ţurcanu, iar cel de-al doilea, documente cu privire la ancheta cadrelor MAI implicate în reeducare şi despre istoricul închisorii Piteşti.”

Din „Studiul introductiv”, care estre tradus și în limba franceză, aflăm definiția termenului de „reeducare” ca fiind „o vocabulă a „limbii de lemn“, care are ca scop să acopere o realitate teribilă. Astfel, „reeducarea“ de „tip Piteşti“ a constat într-o tentativă a puterii comuniste de a-şi transforma opozanţii – reali sau presupuşi – în aderenţi. Experimentul a fost pus în practică în anii 1949–1952 la închisoarea din Piteşti şi în alte cinci locuri de detenţie, şi are un precedent: reeducarea de la Suceava”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin