21.11.2012

Bannere distruse

Polițiștii din Bacău au întocmit dosar penal și cercetează împrejurările distrugerii unor bannere Polițiștii au fost sesizați, despre faptul că în noaptea de 19/20.11.2012, persoane necunoscute au distrus mai multe bannere electorale ce se aflau amplasate în comuna Poduri. Din cercetările efectuate s-a stabilit că 7 bannere
electorale ce fuseseră amplasate pe raza comunei Poduri, între stâlpi ai rețelei electrice, au fost îndepărtate, prin tăierea funiilor de susţinere, 5 dintre acestea fiind și secționate cu un obiect tăietor. Valoarea prejudiciului este de aproximativ 3000 lei.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, iar cercetările continuă în vederea depistării făptuitorilor. Poliţiştii recomandă tuturor cetăţenilor să respecte legea şi să anunţe prin 112 sau la unităţile de poliţie, orice încălcare a legislației electorale.

 Acțiunile de responsabilizare a cetățenilor, în cadrul campaniei “Tu decizi, votează legal!”, continuă în județul Bacău Structurile teritoriale ale M.A.I. din județul Bacău continuă acțiunile de responsabilizare a cetățenilor în cadrul Campaniei “Tu decizi, votează legal!”.

 Astfel, în piața din municipiul Moinești polițiștii au informat cetățenii despre pedepsele cuprinse între 6 luni și 5 ani închisoare, prevăzute de lege pentru cei care promit sau oferă bunuri sau bani pentru a determina alegătorul să voteze un anumit candidat, dar și pentru cei care primesc bunuri sau bani în același scop. Pentru promovarea mesajelor campaniei au fost postate afişe la intrările din Piaţă şi magazinele din zonă. Totodată polițiștii și jandarmii au înmânat peste 1.000 de flyere cetățenilor prezenți la manifestările culturale și sportive din municipiul Bacău, orașul Tg. Ocna și din comunele Cleja, Oituz și Sascut și le-au recomandat să respecte întocmai legislația referitoare la procesul electoral. *** Campania “Tu decizi, votează legal!” se desfășoară la nivel național în perioada 08 noiembrie – 09 decembrie a.c. și se adresează tuturor cetățenilor români cu drept de vot și în special celor care împlinesc 18 ani și votează pentru prima dată.

 Această campanie are ca scop informarea, prevenirea și conștientizarea cetățenilor asupra sancțiunilor aplicate în cazul nerespectării legislației în vigoare. Amintim că în conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Tentativa se pedepseşte. Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară precum alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri. Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin