18.10.2010

O onoare pentru Bacau

Zilele trecute v-am povestit despre vizita fiului rabinului Alexandru Şafran la Bacau. Cum va spuneam, el a fost insotit de bunul lui prieten Carol Iancu. În premieră în România, prof. univ. dr. Carol Iancu a prezentat ultima sa carte aparută recent şi în limba română: “Alexandru Şafran şi Şoahul neterminat în România. Culegere de documente (1940-1944) M-am bucurat ca am avut onoarea sa-i strang mana lui Carol Iancu si sa primesc cartea cu autograf. 

In discursul tinut, a precizat ca nu-i place termenul de "Holocaust " si-l prefera pe cel de "Şoah." care inseamna in limba ebraica “catastrofa”. Imi va lua ceva timp sa citesc cartea de peste 500 de pagini, unde  sunt peste 100 de documente inedite, care completeaza personalitatea deosebita a marelui rabin Alexandru Safran si care s-a luptat  pentru salvarea evreilor din Romania si cu ajutorul prietenilor din biserici a scapat  evreii romani de deportare in lagarele de exterminare din Polonia.


Joi 14 octombrie 2010 la ora 11, m-a invitat în Aula Magna al Universitatii din Iaşi, la ceremonia oficială de remitere a diplomei, unde urma sa primeasca titlul de Doctor "Honoris Causa" al Universităţii « Alexandru Ioan Cuza » din Iaşi

 Miercuri, 13 octombrie, preşedintele Traian Băsescu, regele Mihai I, precum şi foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu au primit Medalia "Dr. Alexandru Şafran", din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

CAROL IANCU (dreapta) alaturi de Avinoam Şafran (la microfon)



Premiul "Dr. Alexandru Şafran" pe anul 2010 a revenit prof. univ. dr. Carol Iancu, pentru cartea "Alexandru Şafran şi Şoahul neterminat în România. Culegere de documente (1940-1944)".

Din partea regelui Mihai I, medalia a fost primită de Principesa Moştenitoare Margareta, însoţită la eveniment
de Principele Radu, iar soţia ambasadorului SUA, Elizabeth Gitenstein, a fost aceea care a primit medalia care a revenit diplomatului american. Ambasadorul Franţei, Henri Paul, a primit medalia, marţi seară, într-o sesiune restrânsă, au informat organizatorii, iar consilierul Ruxandra Voiculescu a primit medalia primarului Sorin Oprescu.

De asemenea, o delegaţie a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi a familiei dr. Alexandru Şafran a fost primită, marţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, căruia i-a fost oferită medalia "Dr. Alexandru Şafran".

Ion Iliescu, căruia i-a fost înmânată şi medalia de onoare "Prieten al comunităţilor evreieşti din România", a mărturisit că a avut ocazia să îl întâlnească pe dr. Şafran, la spital, la Geneva, în ultimul său an de viaţă.

Medalia de onoare "Prieten al comunităţilor evreieşti din România" a fost oferită şi lui Emil Constantinescu şi lui Sorin Oprescu, spune Agerpress.

Cum v-am prezentat si pe 12 octombrie, Carol Iancu a fost insotit de fiica sa, care a sustinut un mini-recital la scoala din Bacau. Pe langa prezenta tatalui, a fost o onoare dubla, deoarece Sarah Iancu, solistă la violoncel a Orchestrei Naționale din Toulouse este invitată de mari orchestre ale lumii si este laureată a concursurilor internaționale câștigând premiul “Valentino Bucchi” la Rome, premiul turneului internațional la Bari,  premiul al doilea la concursul “Tineri muzicieni din România” la București  și obține premiul “Fonds Instrumental Français” la Concursul Rostropovitch la Paris.

violoncelista Sarah Iancu


Revenind la Carol Iancu mai puteam adauga ca in 1963 a emigrat din România în Israel și a studiat la Universitatea Ebraică din Ierusalim, unde a obținut titlui de master (M.A.) cu „magna cum laude” și apoi în Franța, la universitatea Aix-en Provence, unde a devenit doctor în litere și în științe umaniste; El este profesor de istorie contemporană la Universitatea Paul Valéry Montpellier 3, de asemenea director al „Centrului de studii și cercetări evreiești” din Montpellier. Îndeplinește și funcțiile de președinte al Amicalei Jules Isaac și de co - președinte al Asociației pentru înțelegere iudeo-creștină în Franța.


Soția sa, Danielle Iancu-Agou, este specialistă în istoria Franței de sud, iar fiul, Michael Iancu, este directorul centrului Moise Maimonide din Montpellier și conferentiar la Universitatea din Cluj-Napoca.

Carol Iancu este doctor „honoris causa” al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. O parte dintre cărțile sale au fost traduse în limba română la editura Hasefer.

O parte însemnată a cercetărilor și cărților lui Carol Iancu s-au concentrat pe istoria evreilor din România în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, cuprinzând perioada luptei pentru emancipare, legile încetățenirii și apoi perioada interbelică, evoluția antisemitismului în cercurile politice si intelectuale românești până la culminarea lui cu legislația din timpul dictaturii regale și măsurile violente și de exterminare fizică din timpul regimului Antonescu etc.

De asemenea Carol Iancu a scris o carte despre istoria antisemitismului din antichitate și până în zilele noastre, al cărei titlu, Miturile fundamentale..., este, probabil, o replică la titlul unui faimos eseu "antisionist" al ideologului ex-comunist francez Roger Garaudy.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin